Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
48min
porcja/porcje/porcji
2 butelka/butelki/butelek
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 11/10/16
zmieniono dnia: 04/11/16

Składniki

Składniki

  • 400 gramów biały ocet winny
  • 150 gramów melasa
  • 100 gramów sos sojowy
  • 70 gramów pasta z tamaryndowca
  • 3 łyżki musztarda
  • 3 łyżki sól
  • 1 łyżeczki pieprz ziarnisty
  • 1 łyżeczki goździki
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 5 strąków kardamon
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty chilli, suszonego
  • 3 ząbki czosnek
  • 1 laski cynamon
  • 2 filety z anchois, w oleju
  • 1 Czerwona cebula
  • 1,5 centymetra korzeń imbiru, obrany
  • 90 gramów cukier

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Włóż anchois, cebulę, czosnek, imbir i wszystkie przyprawy (musztardę, sól, pieprz, goździki, curry, kardamon, chilli, cynamon) do czystej i suchej misy Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Mieszaj przez 10 sekund, prędkość 9.

    Zgarnij składniki ze ścianek naczynia.

    Dodaj ocet, melasę, sos sojowy i tamaryndowca.

    Mieszaj przez 10 sekund, obroty 5.



    Następnie gotuj przez 7 minut, w temperaturze 100 stopni, obroty 2.

    Zgarnij składniki ze ścianek naczynia a następnie gotuj ponownie przez 5 minut, w temperaturze 70 stopni, obroty 1.

    PODCZAS gotowania umieścić cukier w rondlu i gotuj na średnim ogniu, aż do uzyskania ciemnego syropu (około 4-6 minut).



    Powoli i ostrożnie przełóż łyżką syrop z cukru do miski Thermomix - proszę uważać na rozpryski! Mieszaj przez 10 sekund, obroty 4. Następnie gotuj przez kolejnych 5 minut, w temperaturze 70 stopni, przy obrotach 1.

    Przełóż do szklanego słoika lub butelki ze szczelną nakrętką. Można przechowywać w lodówce przez 2-4 tygodni. Sos można zapasteryzować. Po pasteryzacji można przechowywać w lodówce przez około 10 miesięcy





    Sos jest gotowy do użycia po około 3 tygodniach.

    W razie potrzeby może być użyty od razu, ale smakuje znacznie lepiej gdy dojrzeje.



    Przepis został przetłumaczony i pochodzi z //www.recipecommunity.com.au/sauces-dips-spreads-recipes/worcestershire-sauce/180457

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sos worcestershire

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?