Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
2
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 25/08/17
zmieniono dnia: 02/09/17
Składniki
Sos słodko-kwaśny (pikantny)
- 1000 g pomidorów
- 300 g cebuli
- 2 łyżeczki soli, drobnej
- 350 g papryki, żółta i czerwona
- 1 puszki ananasa
- 150 g cukru
- 60 g octu jabłkowego
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 0,5 łyżeczki pieprz czarny, mielony
- 0,5 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 0,5 łyżeczki curry, mielonego
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego, można pominąć, jeśli nie chcemy, żeby sos był pikantny
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucamy przekrojone na pół pomidory i cebulę, na pokrywę zakładamy miarkę
4sek./-/obr.6 - Dodajemy sól, zakładamy koszyczek na pokrywę
30min./100C/"Obroty wsteczne" 3 - Paprykę i ananasa kroimy w nieiwielki kawałki (sok z puszki odlewamy do innego naczynia) i dodajemy do pomidrów razem z octem, cukrem i przyprawami.
10min./100C/"Obroty wsteczne" 2,5 - Mąkę ziemniaczną mieszamy z sokiem z ananasów i wlewamy do naczynia.
10min./100C/2,5 - Przelewamy do czystych słoików, zakręcamy i odwracmy do góry dnem.
Z przepisu wychodzą 2 litrowe słoiki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Super przepis! Wszystkim bardzo smakuje. Pasteryzuje wszystkie słoiki i przechowuję w spiżarce. Mam jeszcze kilka z tamtego sezonu i są ok. Ale zazwyczaj szybciej znikają zapasy ☺️
Przepis super sos bardzo smakuje całej rodzinie ja daje połowę cukru mniej curry bo nie lubię i dodaje puszkę kukurydzy. Polecam wszystkim trzymam w szafce Niepasteryzowane
Sos pyszny ale następnym razem dam pół porcji cukru dla nas trochę za słodki
maxfanka: robiłam w sierpniu do słoików. Nie trzymam w lodówce tylko w szafce. Jest grudzień i jeszcze korzystam. Ja daje trochę więcej mąki ziemniaczanej bo wolę sosy bardziej zawiesiste, ale to rzecz gustu i upodobań. Przepis super
witam mam pytanie - jak zrobić takie piękne etykiety?
Bardzo dobry sos. Ja zmiksowałam pomidory ze skórą i jest bardzo smaczny. Ja zrobilam 2 słoiki 700 ml, a resztę zjedliśmy na obiad.
Przepis super. Bardzo smaczny 😉 polecam.
Sos pyszny nie wiem czy ta mąka to taka konieczna. Nastepnym razem zrobie bez niej.
maxfanka:
Moja mama trzymała w spiżarni całą zimę i nic się nie zepsuło
Czy ktoś próbował, jak długo można przechowywać w słoikach? W zeszłym roku robiłam i po 2 m-cach było ok. Chociaż trzymałam słoiki w lodówce, trochę się bałam, że cebula zepsuje zaprawę. Pomysł jest bardzo fajny, do wykorzystania na szybki obiad. Sosik bardzo smaczny, podsmażony kurczak plus ryż. Rewelka
Are you sure to delete this comment ?