thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
9 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy

Składniki

składniki główne

  • 500 gramów śliwek, przekrojonych, bez pestek
  • 2 buraki czerwone- duże, ze skórą
  • 500 gramów jabłek ze skórką, pokroić na ćwiartki- oczyścić z gniazda nasiennego
  • 1 strąki papryki ostrej
  • 400 gramów papryki czerwonej, pokroić na ćwiartki- oczyścić z nasion
  • 5000 gramów pomidorów świeżych, pokroić na ćwiartki- oczyścić z szypółek

przyprawy

  • 3 płaskie łyżki soli morskiej
  • 5 liści liści laurowych, suszonych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 10 ząbków czosnku
  • 500 gramów cebuli czerwonej
  • 200 gramów cebuli białej
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki miodu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Pomidory, paprykę, jabłka, śliwki, cebulę i buraki wyłożyć na 2 duże posmarowane tłuszczem blachy piekarnikowe. Obydwie blachy jednoczesnie wstawić na 2 piętra i piec 40 min/ 170 st.C/ termoobieg

  2. Podpieczone warzywa+ obrane buraki+ pozostałe składniki umieścić w dużym ok. 5 l garnku i gotować na wolnym ogniu 2 godziny- bez przykrycia. Gorące składniki porcjami(do 2 l. maksymalnie) wkładać do naczynia thermomixa i miksować 1min/ obr.4- 7- 10. Każdą zmiksowaną porcję podgrzewać do temperatury 100 st. C i gorący ketchup wlewać do czystych wyparzonych słoików. Słoiki natychmiast zakręcić pokrywkami.

Porady

Z tej porcji otrzymujemy ok. 4- 5 l ketchupu. Ja zrobiłam 9 słoików po 0, 5 l. Ketchup jest pikantny. Ty możesz przyprawić  po swojemu.

To jest przepis mojego autorstwa.

Życzę SMACZNEGO zdrowego ketchupu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

KETCHUP Lidki A.

Wydrukuj:

Komentarze