thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 11/05/22

Składniki

  • 250 g ciecierzycy, suchej
  • 1500 g wody
  • 30 g nasion sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju, sezamowgo
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 50 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz cayenne, do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz
  • Naczynie termiczne
    Naczynie termiczne kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Ciecierzycę wsypać do miski, wlać 500 g wody, moczyć przez 6 - 8 godzin. Odsączyć.
    2. Do naczynia miksującego włożyć nasiona sezamu, prażyć 6min/Varoma/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1, zemleć 30s/obr.9, przełożyć do innego naczynia.
    3. Do naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, wlać 1000 g wody, gotować 40min/100°C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1. Włożyć koszyczek, przytrzymać go kopystką, odcedzić wywar do innego naczynia, odstawić. Wyjąć koszyczek.
    4. Dodać 100 g wywaru i czosnek, wymieszać 1min/obr.7.
    5. Dodać zmielony sezam i pozostałe składniki, wymieszać 20s/obr.4. Podawać jako przekąskę, dip z chlebem pita lub jako dodatek do falafel, grillowanego bakłażana, ryby i kurczaka.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Hummus

Wydrukuj:

Komentarze