thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 500 gramów maki do ciast drozdzowych "manitoba"
  • 180 gramów mleka chudego
  • 120 gramów masła
  • 2 jajka cale
  • 100 gramów cukru
  • 1 zapach rumowy lub waniliowy, migdalowy ( byle nie pomaranczowy)
  • 3-4 gramy drożdży świeżych
  • 1 szczypya soli
  • dżem lub nutella do nadzienia
  • 2 łyżki cuku pudru + pol szkl. mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlewamy mleko, maslo i drozdze czas 7 minut, temp.40°, obr. poz. 1.

    Dodajemy jajka czas 1 minuta, obr. poz. 4.

    Dodajemy cukier i zapach czas 20 sekund, obr. poz. 4.

    Na koniec dajemy make i szczypte soli czas 30 sekund, obr. poz. 5, i potem 2 minuty i 30 sekund obr. Ciasto"Ciasto" .

    Jezeli ciasto bedzie sie wam wydawac zbyt mokre dodajcie 2-3 lyzki maki. 

    Teraz wyjmujemy ciasto do miski za pomoca kopytki....bedzie to wymagalo troche fatygi, ale warto tmrc_emoticons.;)....Wylozone ciasto zbieramy w "kule" i zostawiamy w misce zakrytej scierka na ok 3 h.

    Dzielimy ciasto na 3-4 czesci. Walkujemy kazda z czesci osobno na okroglo i wycinamy trojkaty waskie i dlugie. Kladziemy nadzienie (u podstawy trojkata), i zawijamy cornetti. Jak beda juz gotowe wszystkie smarujemy je mlekiem, w ktorym rozpuszcimy wczesniej cukier puder.

    Wstawiamy je do piekarnika, na samym dole piekarnika wstawiamy miske z goraca woda i pozostawiamy na cala noc. Rano wyjmujemy miske z woda i wlaczamy piekarnik na 180° na ok 20 minut. ( nie trzeba wyjmowac cornetti zeby rozgrzac piekarnik). Czas pieczenia zalezy oczywiscie od waszego piekarnika. Jak podstygna posypujemy je cukrem pudrem.

     

Porady

Make MANITOBA mozna zastapic zwykla maka np. pszenna. Jezeli chodzi o czas wyrastania cornettowto ja je pozostawiam na cala noc i tym sposobem rano mam cieple i swieze, ale dodajac wiecej drozdzy mozecie zrobic je szybciej.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wloskie cornetti

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 22, 2013 at 22:59

    witam, czy rzeczywiscie trzeba tylko 3,4g drożdzy? to jest strasznie mało. Przepis bardzo ciekawy, więc napewno wypróbuje tylko prosze mi powiedziec co z tymi drozdzami. pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • marca 4, 2013 at 14:00
    5.0

    Dzięki Verciu za wskazówkę tmrc_emoticons.))

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 4, 2013 at 10:38

    ElaK

    Ciekawy przepis muszę wypróbować, zwłaszcza tą metodę zostawiania rogalików na noc w piekarniku.  tmrc_emoticons.) Czy piekarnik zamykamy, czy zostawiamy uchylony? 

    Piekarnik nienagrzany, zamkniety, zeby roslo spokojnie, ale bez przeciagòw. Tak, jak panettone, na Wielkanoc wloska "colomba". Dlatego dajemy malo drozdzy, a duzo czasu na rosniecie - lepsze i zdrowsze, i im dluzej rosnie, tym jest lzejsze i latwiejsze do strawienia. tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • marca 3, 2013 at 17:10
    5.0

    Ciekawy przepis muszę wypróbować, zwłaszcza tą metodę zostawiania rogalików na noc w piekarniku.  tmrc_emoticons.) Czy piekarnik zamykamy, czy zostawiamy uchylony? 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 3, 2013 at 17:00
    5.0

    Ciekawy przepis tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile