thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
3 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • ok 100 gramów groszku mrożonego lub swierzego
  • 240 gramów makaronu ditaloni lub muszelki
  • 230-250 gramów przecieru pomidorowego "passata"
  • 15 gramów wody
  • 15 gramów oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 kostki rosolowej TM
  • 1 gałązki rozmarynu, świeżego
  • 1 ząbka czosnku
  • 1 cebulka dymka
  • 320 gramów dyni
  • 460 gramów wody letniej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Zablokowany siekamy cebule, czosnek i rozmaryn - 10 sekund, obr. poz 7/8. Lopatka zebieramy wszystko ze scianek na dno, dodajemy 15 gr oliwy i 15 gr wody - 3 minuty, temp.100°C, obr. poz.1.


    Dodajemy dynie pokrojona w kostke i gotujemy - 15 minut, 100°C, obr.poz. 1, poczym dodajemy groszek, przecier pomidorowy i kostke rosolowa, jezeli wydaje sie wam za geste dodajcie nie cala miarke wody, gotujemy jak wczesniej - 15 minut, 100°C, obr. poz.1. Jak dynia i groszek sa juz ugotowane zakladamy motylek, dodajemy 460 gr wody cieplej i ustawiamy czas gotowania wedlug wskaznika na opakowaniu makaronu + 2 minuty. Dodajemy makaron i gorujemy - temp.100°C.

Porady

Zanim zaczniecie gotowac dynie mozecie dac kilka obrotow TURBO, wtedy bedzie bardziej "przetarta" i nie bedzie kawalkow dyni. (Ja za zwyczaj przed gotowaniem daje ok 10 sekund turbo i potem kontynuuje wedlug przepisu).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makaron z dynią, pomidorami i groszkiem.

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 17, 2018 at 12:08
    5.0

    Bez groszku i makaronu i siups do słoika na zimę zrobiłam pyszne

    Jaga252

  • maja 28, 2017 at 15:17

    Jest i on smak lata tmrc_emoticons.)
    Zupa pyszna i kolorowa, nawet mój mały niejadek się na nią skusiła. W sumie to skusiły go chyba Minionki pływające w zupie. Użyłam makaronu Melissa Primo Gusto właśnie w kształcie tych bajkowych postaci. Makaron jest wyprodukowany w 100% przenicy Durum, bez żadnych mieszanek i dodatków, a jego bajkowy kształt jest dodatkowym plusem.
    Do tego naturalnie słodka passata z włoskich pomidorów. Idealnie. Od momentu gdy zaczęłam czytać składy produktów, których używam podczas gotowania. Większość przetworów pomidorowych zastąpiłam włoskimi przetworami Primo Gusto. Naturalne i aromatyczne pomidory z włoskich upraw podkreślą smak każdej potrawy, nawet prostej zupy.

  • grudnia 24, 2015 at 12:50
    4.0

    Wygląda całkiem apetycznie. Odkładam do przetestowania w niedalekiej przyszłości.

     Jacek


    "Nieważne co gotujesz - ma smakować i już"

  • października 22, 2013 at 21:26
    5.0

    Pyyyyyyyycha, dziś u nas gościł na kolację  Big Smile

    Bardzo smaczny, dałam 2 spore ząbki czosnku i przecier własnej roboty-sosik wyszedł znakomity!

    Świetny przepis, polecam!

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "