- TM 21
Składniki
- 500 gramów maki do ciast drozdzowych "manitoba"
- 180 gramów mleka chudego
- 120 gramów masła
- 2 jajka cale
- 100 gramów cukru
- 1 zapach rumowy lub waniliowy, migdalowy ( byle nie pomaranczowy)
- 3-4 gramy drożdży świeżych
- 1 szczypya soli
- dżem lub nutella do nadzienia
- 2 łyżki cuku pudru + pol szkl. mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy mleko, maslo i drozdze czas 7 minut, temp.40°, obr. poz. 1.
Dodajemy jajka czas 1 minuta, obr. poz. 4.
Dodajemy cukier i zapach czas 20 sekund, obr. poz. 4.
Na koniec dajemy make i szczypte soli czas 30 sekund, obr. poz. 5, i potem 2 minuty i 30 sekund obr. "Ciasto" .
Jezeli ciasto bedzie sie wam wydawac zbyt mokre dodajcie 2-3 lyzki maki.
Teraz wyjmujemy ciasto do miski za pomoca kopytki....bedzie to wymagalo troche fatygi, ale warto ....Wylozone ciasto zbieramy w "kule" i zostawiamy w misce zakrytej scierka na ok 3 h.
Dzielimy ciasto na 3-4 czesci. Walkujemy kazda z czesci osobno na okroglo i wycinamy trojkaty waskie i dlugie. Kladziemy nadzienie (u podstawy trojkata), i zawijamy cornetti. Jak beda juz gotowe wszystkie smarujemy je mlekiem, w ktorym rozpuszcimy wczesniej cukier puder.
Wstawiamy je do piekarnika, na samym dole piekarnika wstawiamy miske z goraca woda i pozostawiamy na cala noc. Rano wyjmujemy miske z woda i wlaczamy piekarnik na 180° na ok 20 minut. ( nie trzeba wyjmowac cornetti zeby rozgrzac piekarnik). Czas pieczenia zalezy oczywiscie od waszego piekarnika. Jak podstygna posypujemy je cukrem pudrem.
Porady
Make MANITOBA mozna zastapic zwykla maka np. pszenna. Jezeli chodzi o czas wyrastania cornettowto ja je pozostawiam na cala noc i tym sposobem rano mam cieple i swieze, ale dodajac wiecej drozdzy mozecie zrobic je szybciej.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
witam, czy rzeczywiscie trzeba tylko 3,4g drożdzy? to jest strasznie mało. Przepis bardzo ciekawy, więc napewno wypróbuje tylko prosze mi powiedziec co z tymi drozdzami. pozdrawiam
Dzięki Verciu za wskazówkę )
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Piekarnik nienagrzany, zamkniety, zeby roslo spokojnie, ale bez przeciagòw. Tak, jak panettone, na Wielkanoc wloska "colomba". Dlatego dajemy malo drozdzy, a duzo czasu na rosniecie - lepsze i zdrowsze, i im dluzej rosnie, tym jest lzejsze i latwiejsze do strawienia.
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ciekawy przepis muszę wypróbować, zwłaszcza tą metodę zostawiania rogalików na noc w piekarniku. Czy piekarnik zamykamy, czy zostawiamy uchylony?
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ciekawy przepis dodaje do wypróbowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?