- TM 21
Składniki
- 4 jabłka
- 100 gramów masla o temp.pokojowej
- 2 jajka
- 3 lyzki cynamonu
- 1 proszek do pieczenia (16g)
- cukier waniliowy
- 180 gramów cukru
- 200 gramów maki + 2 lyzki
- 200 ml mleka (ok 230 gr)
- 100 gramów Migdałów
- 1 cytryna, starta skòrka i sok
- 2-3 lyzki cukru pudru
- 1 szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Obieramy 3 jablka i kroimy w kostke, posypujemy je 2 lyzkami cynamonu 2 lyzkami maki, sok z cytryny i otarta skorka i pozostawiamy na czas, w ktorym bedziemy przygotowywac ciasto. Smarujemy tortownice maslem i posypujemy maka.
Do "Blokada naczynia miksującego" wsypujemy cukier i migdaly czas 15 sekund / obr. poz. Turbo.
Zakladamy Motylek i dodajemy maslo, jajka, mleko, pozostaly cynamon czas 30 sekund / obr. poz. 5.
W tym momencie dodajemy make. proszek do pieczenia, wanilie i szczypte soli czas 30-40 sekund / obr. poz. 1.
Wlewamy ciasto do jablek i mieszamy lyzka drewniana i wylewamy wszystko do tortownicy.
Obieramy ostatnie jablko i kroimy je w cienkie plasterki, ukladamy jablko na wierzchu ciasta (przed ulozeniem jablek mozemy sproszyc je maka, wtedy ciasto nie bedzie wilgotne).
Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika: temp. 170°, czas ok 60 minut.
Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem i cynamonem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zamierzam wypróbować, czy ktoś już to robił i czy się udało? I jak duża ma być tortownica? Siekać z motylkiem?