Składniki
- 50 dag drożdży
- 3 łyżki śmietany
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 150 g masła
- 1/2 laski wanilii, lub 1 cukier wanilinowy
- 50 g cukru pudru
- 400 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- MASA
- 150 g masła
- 400 gmaku1 l mleka
- 150 g miodu
- 1 cukier waniliowy
- 100 gposiekanych migdałów
- 150 g rodzynek
- 100 g skórki pomarańczowej
- 50 g cukru pudru
- 3 jajka
- kieliszek rumu lub koniaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zemleć wanilię - czas 20 sobr. poz.9
dodać mąkę, masło, wyrabiać - czas 10sobr.4
dodać drożdże, śmietanę, jajka, 2 żółtka, cukier, sól, wyrabiać 1 min obr.5
Włożyć do lodówki na 30 minMasa
Donaczynia wsypać mak, zalać mlekiem, gotować 25 min temp. 100st, obr.2
odcedzić mak, ucierać -czas 1 minobr.9
dodać miód, masło, cukier waniliowy, gotować , czas -3 min,temp.90st, obr. 4
przełożyć do innego naczynia, dodać bakalie, ostudzić
utrzeć żółtka z cukrem - 1 min obr 6, wyjąć z miski
nałożyć motylek
ubić białka - czas 3-4 min, obr 4
Do wystudzonej masy dodać utarte żółtka, piane z białek i kieliszek rumu lub koniaku delikatnie wymieszać
Ciasto rozwałkować na prostokąty, posmarować białkiem, nałożyć masę, ciasno zwinąć, końce zlepić i podłożyć pod spód
wstawić do ciepłego piekarnika (ok.50st) pozostawić do wrośnięcia 15-20 min, poczym zwiększyć temp. do 180st. i piec 45-50 min
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze