thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • 4 jabłka
  • 100 gramów masla o temp.pokojowej
  • 2 jajka
  • 3 lyzki cynamonu
  • 1 proszek do pieczenia (16g)
  • cukier waniliowy
  • 180 gramów cukru
  • 200 gramów maki + 2 lyzki
  • 200 ml mleka (ok 230 gr)
  • 100 gramów Migdałów
  • 1 cytryna, starta skòrka i sok
  • 2-3 lyzki cukru pudru
  • 1 szczypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Obieramy 3 jablka i kroimy w kostke, posypujemy je 2 lyzkami cynamonu 2 lyzkami maki, sok z cytryny i otarta skorka i pozostawiamy na czas, w ktorym bedziemy przygotowywac ciasto. Smarujemy tortownice maslem i posypujemy maka.

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypujemy cukier i migdaly czas 15 sekund / obr. poz. Turbo. 

    Zakladamy Motylek i dodajemy maslo, jajka, mleko, pozostaly cynamon czas 30 sekund / obr. poz. 5. 

    W tym momencie dodajemy make. proszek do pieczenia, wanilie i szczypte soli czas 30-40 sekund / obr. poz. 1. 

    Wlewamy ciasto do jablek i mieszamy lyzka drewniana i wylewamy wszystko do tortownicy.

    Obieramy ostatnie jablko i kroimy je w cienkie plasterki, ukladamy jablko na wierzchu ciasta (przed ulozeniem jablek mozemy sproszyc je maka, wtedy ciasto nie bedzie wilgotne).

    Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika: temp. 170°, czas ok 60 minut.

    Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem i cynamonem.


Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort jabłkowy z migdałami

Wydrukuj:

Komentarze