thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 29/03/16
zmieniono dnia: 07/12/20

Składniki

Nadzienie

  • 2-3 płaskie łyżki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 ziarenka lub szczypta kardamonu
  • 50-100 g rodzynek lub żurawiny, opcjonalnie (jeśli są suche namoczyć)
  • 100 g roztopionego masła

Na ciasto

  • 80 g roztopionego masla
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 80 g cukru dowolnego
  • 30 g świeżych drożdży, 40g, jeśli dodamy rodzynki
  • 230 g mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. DoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier - 2min30sek/37st/obr1

    2. Dodać pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, masło i jajka, wyrabiać 2minCiasto"Ciasto" .Ciasto będzie elastyczne, dosyć luźne. Pozostawić w TM do wyrośnięcia - podniesie miarkę TM



    W tym czasie roztopić masło do nadzienia. Przygotować 2 keksówki o dł 25cm lub formę o śr.23-26cm z kominkiem.

    W miseczce przygotować mieszankę:cukier, cukier waniliowy, cynamon i kardamon.

    Piekarnik nagrzać do temp 180st.



    3. Wyjąć ciasto zBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" na stolnicę i rozwałkować na prostokąt 30x60cm. grubości 3-4mm, posmarować roztopionym masłem przy pomocy pędzelka (zostawić łyżkę) i posypać mieszanką (zostawić łyżkę)
  2. 4. Pokroić ciasto wzdłuż krótszego boku na pasy szer ok 10cm, ułożyć jeden pas na drugim (jak do krojenia makaronu) i pokroić na 6 części szer ok. 5cm.
  3. Otrzymane kawałki układać w formie bokiem, czyli tak, żeby były widoczne pasy. Wierzch ciasta posmarować zostawionym masłem i posypać odłożoną mieszanką

    5. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Piec 30-35 min w temp 180st góra/dół (ew. sprawdzić patyczkiem). Pozostawić w formie 10-15 min, wyjąć na kratkę do ostygnięcia.

Porady

Ciasto robi się szybko. Zawsze się udaje. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił można przykryć folią aluminiową. Wielkości pasków, kawałków i grubość podałam orientacyjnie, nie warto się przejmować, bo podczas pieczenia "wyrównają" się (np. tak jak u mnie pieczone jednocześnie wyszły... całkiem inne).

Do "świątecznego" dodałam rodzynki, powciskałam po rozwałkowaniu, do tej wersji nalęży dać 40g drożdży.

Ciasto długo jest świeże, można zamrażać.

SMACZNEGOtmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szybkie ciasto drożdżowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 28, 2017 at 19:53
    5.0

    Super wygląda, właśnie się upiekło. I tylko jak tu wytrzymać do wystygnięcia 😉😘

  • czerwca 19, 2016 at 19:45
    5.0

    Pychotka. Właśnie wyciągnęłam z piekarnika. Nie zdążyło ostygnąć...  tmrc_emoticons.D Wyszło idealne, z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie. Cały dom tak pachniał cynamonem, że dziatwa przy piekarniku już nóżkami przebierała  Big Smile Ledwo się załapałam na jeden malutki odłamek (ciasto zyskało nazwę "łamaniec", bo się nim łamali odrywając kawałek po kawałku. Za gorące było, żeby kroić tmrc_emoticons.)