thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 160 g oleju z pestek winogron
  • 4 porcje jajka - 4szt.
  • 15 g sody oczyszczonej
  • 5/10 g przyprawy korzennej, zrobionej w TM
  • 150 g ksilitolu lub cukru trzcinowego
  • 300 g mąki orkiszowej razowej
  • 1 porcji jabłko pokrojone na ćwiartki, obrane
  • 400 g marchewki pokrojone w kawałki, obranej
  • 150 g maślanki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni (pieczone na termoobiegu). Okrągła forma o średnicy 24cm
  1. Obraną i pokrojoną marchew z jabłkiem wrzucić doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" założyć miarkę miksować 10sek./obr.5,5 zgarnąc kopystką.

  2. Suche składniki (mąka, cukier, przyprawa, soda) wymieszać w osobnej misce i przesypać doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"

  3. Dodać resztę składników do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" (jajka, olej, maślanka) założyć miarkę wymieszać obróty Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 30sek./obr.5

    W razie potrzeby zgarnąc kopystką i ponownie wymieszać.

  4. Tortownicę o średnicy ok. 24 -25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie forma sylikonowa). Wylać ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika na1 godzinę.

  5. Po upieczeniu ciasto wystudź.

    Smacznego tmrc_emoticons.)

Porady

Można przygotować polewę:

300 g waniliowego, mielonego serka twarogowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Serek wymieszać z jogurtem i rozsmarować na cieście, posypać płatkami migdałów.

Ewentualnie:

25g cukru (trzcinowy)zemleć 5s/obr.10, dodać łżeczkę cukru waniliowego, (wykonanego w TM) 300g twarogu pokrojonego na kawałki i 70/100g jogurtu naturalnego, zmiksować 2min/obr.4

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Lekkie ciasto marchewkowe ;)

Wydrukuj:

Komentarze