thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 5 jajka
  • 150 gramów cukru
  • 100 gramów oleju słonecznikowego
  • 35 gramów mleko
  • 200 gramów mąka pszenna
  • 50 gramów maka ziemniaczana
  • 1 łyżeczki proszek do pieczenia

Jabłka

  • 8 jabłko, kwaśne
  • 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 opakowania galaretka owocowa, w proszku, słodzona
  • 20 gramów cukru

Dekoracja

  • Cukier puder

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Masa jabłkowa
  1. Obrane jabłka wkładamy doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Mielimy 4s/obr.5. Zgarniamy wszystko na dno naczynia. Dodajemy cukier i cynamon. Ustawiamy 10 min./100°C/ obr. 1,5
    Po tym czasie przekładamy jabłka do innej miski, wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy przez chwilę do połączenia składników. Odkładamy na bok
  2. Ciasto
    Na początku blaszkę o rozmiarach 24 na34 cm wykładamy papierem.
    Włącz piekarnik 175°C
    Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ZAŁÓŻ MOTYLEK . Wbij całe jaja i dodaj cukier. Teraz ubijaj 6 min./37°C/obr.3
    Potem ubijanie bez temperatury 2min./obr.3
    Przygotuj olej i mleko. (Ja odważyłam razem do pojemniczka z którego łatwo się potem wlewa do masy)
    Włącz obr.1 i powolutku wlewaj olej z mlekiem do masy jajecznej. Mieszaj do momentu połączenia składników około 1 minuta
    Następie postaw miseczkę na naczyniu i odważ do niej obie mąki i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj łyżeczką
    Nastaw 1,5 minuty/obr 1,5 i w tym czasie dodaj przygotowaną mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Połowę ciasta (ja dałam 3/4) wylej na blachę, wyrównaj i piecz około 15 minut/175°C. Wyciągnij z piekarnika i nałóż przygotowane wcześniej jabłka. Na jabłka nałóż resztę ciasta, wyrównaj i ponownie piecz ale teraz około 35 minut.
    Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, ostudź i posyp cukrem pudrem dla dekoracji.
    Smacznego

Porady

Najlepiej gdy wszystkie składniki mają temperaturę pokojową...ale niekoniecznie

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jabłecznik do kawki

Wydrukuj:

Komentarze