Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 31/08/18
zmieniono dnia: 31/08/18
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 250 g mleko
- 70 g cukier
- 70 g masło, niesolone
- 20 g drożdże świeże
- 450 g mąka pszenna
- 1 jajko
- 1 szczypty sól
Nadzienie jabłkowe
- 650 g jabłek, bez gniazd nasiennych, bez skórki, pokorojone na kawałki
- 130 g Miód
- 50 g masło, niesolone
- 1 łyżeczek cynamonu, mielonego
Dodatkowo
- 1 jajko
- 1 galaretka bezbarwna
- 250 g woda
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" wlać mleko,dodać 20g cukru, masło i drożdże. podgrzewać 4min./37°C/obr.1
Dodać resztę składników,cukier,mąkę, jajko, sól
Wyrobić 3min."Ciasto"
Przełożyć do natłuszczonej miski przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. ok.30 minut (niech podwoi swoją objętość). Czas zależny od temperatury w domu. - Nadzienie
Do"Blokada naczynia miksującego" włożyć jabłka. Rozdrobnić 2s./obr.6
Dadaj miód, masło, cynamon
Dusić 10min./120°C/."Obroty wsteczne" obr.0.5
przełóż do innej miseczki i zostaw do ostudzenia
Teraz włącz piekarnik.
200°C - Przygotuj galaretkę bezbarwną z połową wody z przepisu. czyli 1 opakowanie galaretki zalej 250 g wody i wymieszaj. Odstaw do ostudzenia ale nie do całkowitego zgęstnienia.( Będzie ci potrzebnea tylko połowa więc przelej sobie do innej miseczki połowę przygotowanej galaretki i wsadz do lodówki. będzie fajny deserek dla dzieciakow na potem gdy pokroisz ją w kosteczkę)
Drugą połowę zostaw na wierzchu aby całkiem nie zgęstniała. - Do innej miseczki rozbij jajko i roztrzep. zostaw na potem do posmarowania drożdżowek.
- Przygotuj 2 blachy. Najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia.
- Kiedy ciasto nam już urosło wyciągamy z miski na oprószony mąką blat i dzielimy je na pół. Z tej jednej połowy robimy około 6 kuleczek które rozwałkowujemy na większe placki. Na środek każdego placuszka dajemy nasze jabłuszka. Zawijamy jak jagodzianki tak aby nigdzie nam jabłka po bokach nie wychodziły.
Układamy na blaszce i lekko przyciskamy.
Smarujemy wcześniej przygotowanym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia
Teraz z resztą ciasta robimy to samo.
Formujemy następne bułeczki, smarujemy i odstawiamy. - Pamiętaj pierwsza blacha bułeczek wyrośnie ci szybciej. Co jakiś czas sprawdzaj czy wierzch nie jest suchy jeżeli tak to pomaluj ponownie jajkiem. Gdy bułeczki urosną (mniej wiecej podwójnie) wsadz do piekarnika i piecz około 15 minut aż do zrumienienia.
to samo z drugą blachą bułeczek. Kiedy jedne wyjdą z piekarnika drugie powinny być gotowe do wypieku. - Kiedy bułeczki lekko ostygną pomaluj je za pomocą pędzelka wcześniej przygotowaną galaretką. Będą się pięknie świecić.
Smacznego
Ciasto drożdżowe
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
AgnieszkaK.:ogronie się cieszę że smakowały
Ale fajne. Musze koniecznie je zrobić -
Przepis fajny i prosty. Drożdżówki wyszly pyszne 😀😀 Dzieciaki dostaną na wyjazd do dziadkow. Dzięki i pozdrawiam. 😀
dziękuję serdecznie
Dorota.kimak:
Bardzo fajny przepis. Pyszne drożdżówki
Are you sure to delete this comment ?