Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
Składniki
Ciasto
- 5 jajka
- 150 gramów cukru
- 100 gramów oleju słonecznikowego
- 35 gramów mleko
- 200 gramów mąka pszenna
- 50 gramów maka ziemniaczana
- 1 łyżeczki proszek do pieczenia
Jabłka
- 8 jabłko, kwaśne
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 opakowania galaretka owocowa, w proszku, słodzona
- 20 gramów cukru
Dekoracja
- Cukier puder
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Obrane jabłka wkładamy do"Blokada naczynia miksującego" . Mielimy 4s/obr.5. Zgarniamy wszystko na dno naczynia. Dodajemy cukier i cynamon. Ustawiamy 10 min./100°C/ obr. 1,5
Po tym czasie przekładamy jabłka do innej miski, wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy przez chwilę do połączenia składników. Odkładamy na bok - Ciasto
Na początku blaszkę o rozmiarach 24 na34 cm wykładamy papierem.
Włącz piekarnik 175°C
"Blokada naczynia miksującego" ZAŁÓŻ MOTYLEK . Wbij całe jaja i dodaj cukier. Teraz ubijaj 6 min./37°C/obr.3
Potem ubijanie bez temperatury 2min./obr.3
Przygotuj olej i mleko. (Ja odważyłam razem do pojemniczka z którego łatwo się potem wlewa do masy)
Włącz obr.1 i powolutku wlewaj olej z mlekiem do masy jajecznej. Mieszaj do momentu połączenia składników około 1 minuta
Następie postaw miseczkę na naczyniu i odważ do niej obie mąki i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj łyżeczką
Nastaw 1,5 minuty/obr 1,5 i w tym czasie dodaj przygotowaną mąkę z proszkiem do pieczenia.
Połowę ciasta (ja dałam 3/4) wylej na blachę, wyrównaj i piecz około 15 minut/175°C. Wyciągnij z piekarnika i nałóż przygotowane wcześniej jabłka. Na jabłka nałóż resztę ciasta, wyrównaj i ponownie piecz ale teraz około 35 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, ostudź i posyp cukrem pudrem dla dekoracji.
Smacznego
Masa jabłkowa
Porady
Najlepiej gdy wszystkie składniki mają temperaturę pokojową...ale niekoniecznie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
dziekuje Grażyna Kamińska :
Dziękuję Super przepis na ciasto, jabłuszka dodałam ze słoika na zimę zrobiłam musy do ciast Przepis polecam
Are you sure to delete this comment ?