thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 25min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto ptysiowe

  • 150 g woda
  • 80 g masło, niesolone
  • 1 szczypty sól
  • 120 g mąka pszenna
  • 3 jajko

Krem mascarpone

  • 330 gramów śmietana, min. 30% tłuszczu, ja użyłam angielską whipping
  • 250 gramów sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa

  • 50 gramów mleczna czekolada
  • cukierkowa posypka do dekoracji

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto ptysiowe
  1. Do naczyniaBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, dodać masło i sól. Gotować 5 min/100°C/obr.1
    Dodać mąkęBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wymieszać 20s/obr.4
    Wyciągnąć naczynieBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" z obudowy i odstawić na 10 min w chłodne miejsce do ostudzenia
    Rozgrzać piekarnik do 200°C
    Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i odstawić
    Po ostudzeniu masy wsadzić ponownie Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" do obudowy. powoli dodawać jajka na obr.5. Kiedy dodasz juz ostatnie jajko wymieszaj jeszcze 30s/obr.5
    Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z karbowaną tylką(końcówką) i wyciskaj podłużne ciasteczka ok. 5 centymetrowe. Mogą być mniejsze to zależy od ciebie.
    Piec 200°C aż do zrumienienia ok. 20 minut.
    Wystudzić.
    Przekroić .
  2. Krem mascarpone
    Wlać śmietanę doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Założyć motylek. Ustawić obr.3,5. ubijać aż do zgęstnienia śmietany. Pilnować gdyż czym bardziej tłusta smietana tym szybciej się ubije.
    w osobnej miseczce wymieszać ser mascarpone z cukrem pudrem za pomocą łyżki.
    wyciągnąć motylek. Dodać wymieszany ser z cukrem pudrem do śmietany. Ustawić Thermomix na wsteczne obroty. Ustawić obr.3,5 i przez chcwilkę mieszać.
    wyłączyć.
    za pomocą kopystki wymieszać dokładnie krem . przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać krem dolną część przekrojonych korpusów. przykryć drugą częścią ciasteczka..
  3. Polewa.
    Czekoladę włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Nastawić 80°C i podgrzewać chwilkę aż do rozpuszczenia.. Z papieru po pieczenia zrobić tulejkę i wlać tak rozpuszczoną czekoladę. wyciąć małą dziurkę na samym końcu i pochlapać przygotowane eklerki. Możesz rówiez pomalować pędzelkiem jeżeli będzie ci wygodniej. posypać kolorowymi cukierkami. I gotowe. Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Eklery z kremem mascarpone

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?