Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 25min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 20/08/18
zmieniono dnia: 31/08/18
Składniki
Ciasto ptysiowe
- 150 g woda
- 80 g masło, niesolone
- 1 szczypty sól
- 120 g mąka pszenna
- 3 jajko
Krem mascarpone
- 330 gramów śmietana, min. 30% tłuszczu, ja użyłam angielską whipping
- 250 gramów sera mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Polewa
- 50 gramów mleczna czekolada
- cukierkowa posypka do dekoracji
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, dodać masło i sól. Gotować 5 min/100°C/obr.1
Dodać mąkę"Blokada naczynia miksującego" wymieszać 20s/obr.4
Wyciągnąć naczynie"Blokada naczynia miksującego" z obudowy i odstawić na 10 min w chłodne miejsce do ostudzenia
Rozgrzać piekarnik do 200°C
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i odstawić
Po ostudzeniu masy wsadzić ponownie "Blokada naczynia miksującego" do obudowy. powoli dodawać jajka na obr.5. Kiedy dodasz juz ostatnie jajko wymieszaj jeszcze 30s/obr.5
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z karbowaną tylką(końcówką) i wyciskaj podłużne ciasteczka ok. 5 centymetrowe. Mogą być mniejsze to zależy od ciebie.
Piec 200°C aż do zrumienienia ok. 20 minut.
Wystudzić.
Przekroić . - Krem mascarpone
Wlać śmietanę do"Blokada naczynia miksującego" . Założyć motylek. Ustawić obr.3,5. ubijać aż do zgęstnienia śmietany. Pilnować gdyż czym bardziej tłusta smietana tym szybciej się ubije.
w osobnej miseczce wymieszać ser mascarpone z cukrem pudrem za pomocą łyżki.
wyciągnąć motylek. Dodać wymieszany ser z cukrem pudrem do śmietany. Ustawić Thermomix na wsteczne obroty. Ustawić obr.3,5 i przez chcwilkę mieszać.
wyłączyć.
za pomocą kopystki wymieszać dokładnie krem . przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać krem dolną część przekrojonych korpusów. przykryć drugą częścią ciasteczka.. - Polewa.
Czekoladę włożyć do "Blokada naczynia miksującego" . Nastawić 80°C i podgrzewać chwilkę aż do rozpuszczenia.. Z papieru po pieczenia zrobić tulejkę i wlać tak rozpuszczoną czekoladę. wyciąć małą dziurkę na samym końcu i pochlapać przygotowane eklerki. Możesz rówiez pomalować pędzelkiem jeżeli będzie ci wygodniej. posypać kolorowymi cukierkami. I gotowe. Smacznego
Ciasto ptysiowe
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Dziękuję Lenuszka:
krem można do babeczek z owocami wykorzystać. a na tylkach się nie znam biorę jaką mam Nuta25:
A jak dużą tylką robiłaś? Może Wiltona? Zastanawiam się czy krem można do czegoś innego wykorzystać?
Wow cudownie wyglądają!
Are you sure to delete this comment ?