thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

CIASTO - WIERZCH

  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 70 g cukru zwykłego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 120 g masła lub margaryny, schłodzonej, pokrojonej na kawałki
  • 250 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE

  • jabłka lub śliwki (lub jabłka prażone z cukrem i cynamonem)

CIASTO - SPÓD

  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 70 g cukru zwykłego
  • 120 g masła lub margaryny, schłodzonej, pokrojonej na kawałki
  • 250 g mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Anna - okrągła forma kamionkowa
    Anna - okrągła forma kamionkowa kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1) Rozgrzać piekarnik do 180°C

    2) Składniki na "spód" wrzucić do naczynia miksującego, wymieszać 6 sek./obr. 6. To co powstało (ciasto w kuleczkach) wysypać na standardową blachę i lekko uklepać.

    3) Na cieście ułożyć owoce (jabłka lub śliwki).

    4) Składniki na "wierzch" wrzucić do naczynia miksującego, wymieszać 6 sek./obr. 6. To co powstało (ciasto w kuleczkach) wysypać na owoce i lekko uklepać.

    5) Piec ok 45 min.

Porady

1) Zamiast owoców można użyć dżemu śliwkowego lub jabłek prażonych z cukrem i cynamonem, własnych lub gotowych (duży słoik).

2) Pozostałe z jajek białka można ubić z cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na owoce.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CIASTO KRUCHE BŁYSKAWICZNE /SZARLOTKA

Wydrukuj:

Komentarze