thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

JABŁKA:

  • 4-5 łyżek cukru zwykłego
  • 2-3 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2,5 kg jabłek (RENETA lub ANTONÓWKA)

CIASTO KRUCHE:

  • 2 łyżki śmietany kwaśnej (12%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru (pudru lub zwykłego)
  • 4 żółtka
  • 250 g margaryny, (pokrojonej w kostkę)
  • 600 g mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" . Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować 2/3 i wylepić spód blachy i wszystkie 4 boki blachy do pieczenia.

    2. Rozgrzać piekarnik do temp.180 C

    3. Jabłka obrać ze skóry, potem zetrzeć na plastry na tarce lub szatkownicy. Dodać oliwę, bułkę tartą, cynamon i cukier, delikatnie wymieszać. Przełożyć na ciasto. 

    4. Rozwałkować pozostałą część ciasta (1/3) i przykryć jabłka. Nakłuć wierzch widelcem.

    5. Piec ok 45-50 min. Wyjąć z balchy dopiero po ostygnięciu.

    6. Posypać cukrem pudrem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SZARLOTKA

Wydrukuj:

Komentarze