- TM 31
Składniki
JABŁKA:
- 4-5 łyżek cukru zwykłego
- 2-3 łyżki cynamonu
- 3 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2,5 kg jabłek (RENETA lub ANTONÓWKA)
CIASTO KRUCHE:
- 2 łyżki śmietany kwaśnej (12%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru (pudru lub zwykłego)
- 4 żółtka
- 250 g margaryny, (pokrojonej w kostkę)
- 600 g mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować 2/3 i wylepić spód blachy i wszystkie 4 boki blachy do pieczenia.
2. Rozgrzać piekarnik do temp.180 C
3. Jabłka obrać ze skóry, potem zetrzeć na plastry na tarce lub szatkownicy. Dodać oliwę, bułkę tartą, cynamon i cukier, delikatnie wymieszać. Przełożyć na ciasto.
4. Rozwałkować pozostałą część ciasta (1/3) i przykryć jabłka. Nakłuć wierzch widelcem.
5. Piec ok 45-50 min. Wyjąć z balchy dopiero po ostygnięciu.
6. Posypać cukrem pudrem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dzień dobry,
Szarlotka wyszła pyszna. Robiłam na blasze okrągłej dużej, podawałam na ciepło z kulką lodów śmietankowych.Ciasto wysypałam z misy, 1/3 odłozyłam do rozwałkowania na wierzch, resztę wsypałam do naoliwionej blachy i ugniotłam palcami do blachy - dół i boki.
Super,latwe i zawsze sie udaje
Ten przepis jest doskonały !,, jestem w nałogu robienia jedzenia tej przepysznej szarrrllloootttyyy!!!!!
Dziękuje za przepis👍.
Muszę wyprobowac, wyglada fajnie
MOja ulubiona szarlotka, zawsze ja robię
Bardzo dobra szarlotka, szybka i bardzo łatwy nie skąplikowany przepis, dziekuje
Pyszniutki, smakuje wszystkim, ja na wierzch starłam na tarce to ciasto bo godzinę trzymałam w lodówce
Właśnie się piecze Ciasto wyrabiałam dłużej, bo 5 minut. Po 2 miałam jeszcze osobno większość składników.
Dla leniwych polecam rozdrobnić jabłka w Thermomiksie - obr 5 ok 10-15s, do tego wrzuciłam resztę składników i na wstecznych z 20 sekund przemieszałam. Myślę, że w ten sposób oszczędzi się ze 20 minut potrzebnych na tarcie jabłek na tarce
Pyszna. Zjedzona została od razu na gorąco z lodami. Górną część ciasta rozkruszyłam na jabłkach jak kruszonkę.
Wygląda bardzo apetycznie
Are you sure to delete this comment ?