thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
8min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
8 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto czekoladowe jak brownie, ekspresowe

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru
  • 180 g masła
  • 50 g mąki
  • 1 szczypty soli
  • 3 jajka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 190st, termoobieg.
  2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzuć czekoladę, cukier i masło, nastaw 5min/60st/obr 2.
  3. Dodaj mąkę, sól i jajka i wymieszaj 15s/obr 4.
  4. Wylej masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24cm, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 22min.
    Gdy wystygnie możesz polać polewą czekoladową/ posypać cukrem pudrem i udekorować np. malinami, ale nie jest to koniecznetmrc_emoticons.)

Porady

Ciasto nie wyrasta zanadto, jest raczej niskie, dlatego trzeba kroić większe kawałkitmrc_emoticons.;)
Przepis pochodzi z niemieckiej strony https://www.rezeptwelt.de/backen-suess-rezepte/schokoladenkuchen-suchtgefahr/rnwri1mi-680c4-942631-cfcd2-hp8hm0nn. W oryginale użyta jest tortownica o śr. 26cm i czas pieczenia skrócony do 15min.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto czekoladowe jak brownie, ekspresowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy