Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 27/08/17
zmieniono dnia: 27/11/17
Składniki
CIASTO CZEKOLADOWE
- 50 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 300 g mleka
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 150 g oleju
- 280 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
MASA SEROWA
- 500 g twarogu
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy, w proszku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do"Blokada naczynia miksującego" włożyć czekoladę , rozdrobnić 10s /obr 8
Wlać mleko , podgrzać 2m / 70º / obr 2
Przelać do innego naczynia
Założyć motylek
Do "Blokada naczynia miksującego" wbić jajka , dodać cukier i ucierać 3m / obr 3,5
Dodać dżem i olej , wymieszać 20s / obr 2,5
Wlać przestudzone mleko z czekoladą , wymieszać 20s / obr 2
Zdjąć motylek , dodać przesianą mąkę , kakao , kawę i sodę.
Wymieszać 30s / obr 3
Masę przelać do naczynia po mleku, odstawić.
MASA SEROWA
Do czystego"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki na masę serową , zmiksować 30s / obr 4
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciemną mase a następnie na wierzch łyżką ponakładać masę serową.
Widelcem zrobić esy - floresy aby połączyć obie masy.
Piec 45 min w temp. 180º
CIASTO CIEMNE
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Kleksikowa:
Cieszę się, ze przypadł do gustu👍
hunke:
Cieszę się, że smakuje😋
Mimi150:
Bardzo mi miło.
Też go lubimy, zwłaszcza jak trzeba coś na szybko przygotować.
No i muszę robić co tydzień, bo moi domownicy sobie życzą, a na jutro bratowa zamówiła na swoją imprezę. Ciasto rewelacyjne!
Wyszedł dobry zakalec następnym razem spróbuje dac może mniej mleka? Dalam tez proszek zamiast sody. Ciemna masa była dość luźna. Jeszcze raz sprobuje dam tez ciut wiecej cukru, bo u nas lubia slodsze wypieki. Piekłam w blaszce 20x35cm, wyszło niższe niż na zdjęciu (no ale z racji zakalca też nie urosło
Placek przepyszny. Zagości na moim stole nie raz
Pyszne ciasto, a najważniejsze, że robi się błyskawicznie. Dziękuję za przepis.
jakich wymiarów blacha?
Martakali:średniej wielkości najlesza.
Jaka blacha?
Are you sure to delete this comment ?