Składniki
BABKA DROŻDŻOWA
- 400 gramów mąki pszennej
- 35 gramy drożdży
- 250 gramów mleka
- 5 żółtek
- 150 gramów cukru
- 100 gramów rozpuszczonego masła
- 1 szczypty soli
- wanilia / olejek waniliowy
- dekoracja: migdały/skórka pomarańczowa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zaczyn:
pokruszone drożdże
4 łyżki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki
Wymieszać w szklanej miseczce, zostawić na 10-15 min (aż lekko ruszą).
Następnie rozpuścić masło i przestudzić.
Do "Blokada naczynia miksującego" TM dodać żółtka z cukrem i ucierać do uzyskania jasnej masy 3 min/obr.3
Dodać przesianą mąkę (1/3), zalać gorącym mlekiem, wyrobić 2 min/interwał
Następnie dodać sól, przesianą resztę mąki (2/3), dodać zaczyn, wyrabiać 5 min/interwał "Ciasto"
i stopniowo dodawać rozpuszczone masło. Dodać wanilię lub olejek waniliowy.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu w misce wysmarowanej olejem(aż ciasto podwoi objętość).
Następnie przełożyć do formy wysmarowanej masłem i lekko opruszonej bułką tartą (w trakcie przekładania możemy dodać bakalie do ciasta).
Piec w temp. 170 stopni góra/dół (bez termoobiegu) ok. 45 min (jeśli góra będzie się zbyt mocno rumieniła należy ją przykryć papierem do pieczenia).
Jak babka przestygnie to lukrujemy i ozdabiamy wedle uznania (orzechy/migdały/rodzynki/żurawina/skórka pomarańczowa lub cytrynowa).
Lukier:
4 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki soku z cytryny,
można też dodać trochę wody.
Na początku przygotować zaczyn.
Porady
Aby było łatwiej wyciągnąć ciasto z "Blokada naczynia miksującego" TM można posmarować olejem kopystkę. A przed przełożeniem ciasta do formy posmarować dłonie olejem, aby ciasto nie lepiło się nam do rąk.
Z tego przepisu robię dwie babki w formie szer. 21 cm , wys. 9,5 cm lub jedną i 8 malutkich babeczek.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszna ta babeczka. Robię ją raz na 2 tygodnie odkąd trafiłam na przepis. Można ją jeść i jeść. A w swojej 42 letniej
karierze "gospodyni domowej " jest pierwszą, która tak wyrasta i smakuje.
Dziękuję.
Babka jest rewelacyjna, puszysta i wilgotna. dzięki!
Mam pytanie czy jak dodam do tego przepisu soku z pomarańczy czy nie będzie zakalca
Wspaniała babka, puszyste ciasto, ma jeden minus - za szybko znika z talerza
Dzięki za ten przepis.
Babka wyszła świetnie. Żadnego zakalca, smaczna.
dziękuję za pozytywny komentarz oraz uwagi dotyczące przepisu.
Czas rośnięcia ciasta zależy od temperatury otoczenia (gdy jest cieplej ciasto wyrośnie szybciej np. w temp. 25-28 stopni rośnie ok 1,5 godz.), w chłodne dni, aby ten proces przyspieszyć, możemy się wspomagać np. piekarnikiem ustawionym na ok. 30 stopni.
Wielkość i ilość blaszek, których używałam dopisałam we wskazówkach. Ilość ciasta, którą wkładam do foremki to ok. połowa wysokości formy.
Masło rozpuściłam w mikrofalówce a w tym samym czasie ucierałam żółtka w TM.
Jeśli przesiejemy mąkę - ciasto nam łatwiej urośnie i będzie bardziej puszyste.
Rozpuszczone masło dodane pod koniec wyrabiania ciasta powoduje, że ciasto jest elastyczne i dłużej zachowa świeżość.
Zaczyn - używamy mleka ciepłego nie gorącego. Pozostawiamy w ciepłym miejscu ok. 22 -28 stopni. Pilnujemy zaczynu, żeby jak już zacznie rosnąć, nie uciekł nam z naczynia.
Używam jajek o temperaturze pokojowej.
Babka wyszła pysznie, wielka, puszysta i smaczna, oceniam na 5.
Tak jak wspominałam dla mnie jako początkującego (to moje pierwsze ciasto z TM i może 3 w życiu w ogóle brakuje w przepisie info:
- jak długo ciasto ma rosnąć w misce (ja trzymałam godzinę),
- ile ciasta nałożyć do blachy, wg. mie tak trochę ponad połowe wysokości (moja blacha na babę 22cm x 10cm), a ciasta powinno starczyc na 2 baby
- w przepisie powinno też być opisane żeby masło rozpuścić w TM i podane parametry.
[[wysiwyg_imageupload:2608:]]
[[wysiwyg_imageupload:2606:]]WItam, masa wyszła idealnie wg mnie bardzo gęsta, nic sie nie leje, wręcz z TM wyjsć nie chciało,
brakuje mi TU tylko info jak długo ciasto ma rosnąć w misce, I NAJWAŻNIEJSZE ile ciasta nałożyć do blachy, ja chyba nałożyłam za dużo bo po 20 min juz jest taka wielka jak na zdjęciu!
Zostalo mi jeszcze sporo ciasta na druga turę ale nie wiem czy starczy na blaszke czy lepiej na tuzin babeczek przeznaczyć - byłyby idealne do święconki Mam taka blaszkę do muffinek - sprobuję
[[wysiwyg_imageupload:2607:]]
Tak jak przeczuwałam wyszedł piękny zakalec, chociaż w smaku bardzo dobry
Konsystencja ciasta powinna być taka ciągnąca nie lejąca. Babka wychodzi puszysta i lekka. Moje ciasto przekładam do miski Tupperware i jak ciasto powiększy swoją objętość 4 razy to przekładam je do foremek i piekę.