Składniki
Ciasto
- 170 g mąki pszennej
- 170 g mąki krupczatki
- 150 g cukru
- 750 g jabłek
- 150 g masła, (3/4 kostki)
- kilka łyżeczek cynamonu
- cukier waniliowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać obie mąki, dodać cukier oraz masło i mieszać 30s/"Obroty wsteczne" /obr.2. Następnie opróżnić naczynie miksujące i podzielić mieszaninę na 3 części.
Jabłka obrać, wydrążyc gniazdka nasienne, pokroić na ćwiartki i włożyć do "Blokada naczynia miksującego" na 2s/obr. 6
Piekarnik rozgrzać na 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać 1 część mieszaniny (ugniatam ją mocniej palcami), potem rozdrobnione jabłka, posypać cynamonem i cukrem waniliowym i 2 część mieszaniny oraz poostałe jabłka, również posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Zakończyć ostatnią częścią mieszaniny sypkiej. Piec ok 60 min.
Smacznego!
Porady
WARIANT:
Zamiast mąki krupczatki można użyć kaszy manny
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super przepis! Polecam!
Szarlotka dobra,ale po pierwszym wymieszaniu na obr 2 zostały grube kawały masła,więc wymieszałam na obr6 zeby uzyskac jednolita konsystencje. Poza tym chyba brakuje tu proszku do pieczenia?Nastepnym razem dodam 1,5 łyźeczki. W smaku dobre ale do dopracowania.
Zamiast mąki krupczatki dodaję mleko w proszku, a masło schładzam i ścieram na tarce na sam wierzch. Nie dodaję masła do środka.
Robiłam kilka razy. Bardzo smaczne ciasto. Żeby było jeszcze szybciej to użyłam gotowanych jabłek domowej roboty. Polecam