thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
8min
porcja/porcje/porcji
70 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 5
opublikowany: 02/12/15
zmieniono dnia: 14/12/15

Składniki

Ciasto

  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżki kakao gorzkiego
  • 205 g miodu
  • 125 g masła
  • 70 g cukru
  • landrynki, różne kolory (ilość zależna od wielkości witraży)
  • 470 g mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać landrynki i zemleć 2s/6 obr. Jeśli nasze witraże mają mieć różne kolory to każdy kolor landrynek należy rozdrabniać osobno. Rozdrobnione landrynki przesypać do miseczek.

    Następnie do suchego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać cukier, zemleć 15s/obr 10. Do cukru pudru dodać miód i masło, zemleć 5 min/55 stopni/obr 2 i 3 (napierw 30 sekund obroty 3, potem 4,5 minuty obroty 2).

    Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 5 min/Ciasto"Ciasto" .

     

     

    Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 2 lub 3 dni, żeby dojrzało.

    Dla osób bardziej niecierpliwych– można ten czas skrócić tmrc_emoticons.).

     

    Schłodzone ciasto, wałkujemy, wykrawamy pierniczki za pomocą foremek (do pierników z witrażem przydadzą się nam większe i mniejsze foremki) np. duża gwiazda i mniejsza gwiazdka.

     

    Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka mniejszych dziurek w piernikach, wsypujemy rozkruszone landrynki (z górką).

     

    Pamiętajmy też o zrobieniu dziurki, przed upieczeniem pierniczków, rurką od napoju (można też użyć wykałaczki) abyśmy mogli potem pierniczki powiesić na choince.

     

     

    Pieczemy w temp. 180 stopni, od 7 do 10 min w zależności od grubości pierniczków.

     

     

    Po upieczeniu musimy poczekać aż pierniki wystygną i dopiero wtedy ostrożnie odklejamy je od papieru do pieczenia.

     

     

    Pierniki ozdabiamy lukrem, czekoladą, posypkami ozdobnymi lub spożywczymi pisakami żelowymi, możemy też użyć barwników spożywczych do lukru.

     

     

     

     

     

Porady

Pierniki od razu są dobre do jedzenia. Jeśli jednak dla kogoś będą zbyt twarde, wystarczy zamknąć je w pudełku z kromką chleba na parę dni.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHOINKOWE PIERNICZKI Z WITRAŻEM

Wydrukuj:

Komentarze