thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
245 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Wariant Ghee - klarowane masło

  • 250 g masła, 82% tłuszczu, pokrojonego na kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać10min/Varoma/obr.Mieszanie"Mieszanie" , zostaw do wystygnięcia na 5 minut
  2. Za pomoca kopystki przelej przez gęste sito (lub bibułę) do wcześniej zagrzanego słoika lub innego pojemnika. Resztki wyrzuć.
  3. Zakręć słoik, opcjonalnie możesz nakleić etykietkę i zostaw do ostygniecia zanim włożysz do lodówki.




    Chociaż ghee posiada dużo nasyconych tłuszczów, to posiada mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia właściwości.

Porady

• Ghee jest ważnym składnikiem kuchni indyjskiej. Używa się go jak masła, w przeciwieństwie do niego nadaje się jednak do smażenia w wysokich temperaurach, ponieważ nie zawiera wody, białka i zanieczyszczeń.
• Ponieważ Ghee nie zawiera białka, często używane jest przez ludzi nietolerujących laktozy.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Ghee - klarowane masło

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy