Składniki
- 450 g cukierków krówek, (ja używam krówki robionej w TM, przepis w "podróże z TM" s. 100)
- 1 opakowania mleka skondensowanego niesłodkiego
- 200-100 g wódki, (to ile damy wódki całkowicie zależy od naszych preferencji, ja na taką ilość daje około 400 ml)
- przegotowana woda, (nie jest konieczna)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do likieru musimy dać tyle samo gramów cukierków co mleka i wody, dlatego na początek uruchamiamy wagę, do naczynia dajemy cukierki krówki, tarujemy wlewamy mleko skondensowane i uzupełniamy brakującą ilość gorącą wodą (jeśli jest taka potrzeba, jeśli nie nie wlewamy wcale wody!). Uruchamiamy naczynie 7min/70stopni/obr.3.
Otwieramy pokrywę i czekamy jak krówki ostygną. Dolewamy wódkę, mieszamy 1min/obr. 3. Przelewamy do butelek i smacznego
Najbezpieczniej jest trzymać likier w lodówce
Porady
Likier można robić z dowolnej ilości krówek. Wystarczy pamiętać, żeby dać tyle samo cukierków co mleka
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
wyszło przepysznie , lecz zamiast wódki , dałam whisky z lidla
Zdecydowanie polecam.
pycha, faktycznie trzeba dodać więcej wódki niż w przepisie
niebo w ... przepyszny.
Przepyszny!! Ja zamiast wódki dodaję Whiskey, jest dzięki temu łagodniejszy w smaku.
Rewelacja!!! Zamiast krówek dałam kajmak o smaku krówki i 400 ml wódki............................. i jest cudowny
mega smaczne
NIEPOKORNA
Witam, pyszny likier ale musiałam go wzmocnić dodatkową ilścią alkoholu, 200 ml wódki jest to zdecydowanie za mało, dałam 2 x tyle i wszystkim smakowało, inaczej jest za słodki i za słaby
Pyszny, szybko się robi i od razu można się delektować.Wszystkim smakuje ,polecam
zrobiłam jest pyszny
Are you sure to delete this comment ?