thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 5
opublikowany: 16/04/16
zmieniono dnia: 16/04/16

Składniki

Ciasto

  • 3 łyżki oleju
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 szczypty soli
  • 5 łyżek gęstej kwaśniej śmietany
  • 4 szklanki mąki

Farsz

  • 1 średnia cebula1
  • 180 g suszonych pomidorów w oleju, (odsączonych)
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 20 g oleju bądź oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki soli, (płaska)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, (jeśli zwykły to mniej)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Wszystkie składniki wsypujemy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , następnie wyrabiamy ciasto 2 min/Ciasto"Ciasto" . Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy, wycinamy krążki i nadziewamy nadzieniem. Gotujemy ok 3 min. w posolonej wodzie- aż pierogi wypłyną na powierzchnię wody. 

  2. Farsz
  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlewamy 1000g wody, wkładamy koszyczek i wsypujemy do niego 200g soczewicy. Nastawiamy 25 min/100st./obr.1

  4. Wyjmujemy koszyczek z soczewicą za pomocą kopystki, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 

  5. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy przekrojoną na ćwiartki cebulę i ząbek czosnku - 5s/obr.5

  6. Zgarniamy kopystką cebulę ze ścianek. Dodajemy 20g oleju (może być ten z pomidorów), 2 min./100st/obr.1

  7. Dodajemy pomidory, rozdrabniamy 3sec/obr5. Zgarniamy kopystką. Następnie dusimy 4min/100st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1

  8. Dodajemy soczewicę, pieprz i sól, mieszamy 8sec/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 4. Ewentualnie doprawiamy do smaku. 

Porady

Pierogi podawać ze smażoną, lekko skarmelizowaną cebulką (ja po prostu dodaję zawsze do smażącej się na patelni cebulki łyżeczkę cukru). Można również posypać koperkiem. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: