thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
3h 20min
Czas całkowity
3h 24min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 09/07/22
zmieniono dnia: 13/07/22

Składniki

Panerotti z mozzarela i mieso

Ciasto

  • 100 gramów mleko
  • 15 gramów drożdże świeże
  • 5 gramów cukru
  • 500 gramów mąka pszenna, typ 0
  • 40 gramów oliwy z oliwek
  • 15 gramów soli
  • 150 gramów woda

Nadzienie

  • 50 gramów ser pecorino
  • 250 gramów ser mozzarella
  • 20 gramów oliwy z oliwek
  • 300 gramów mięso mielone
  • 200 gramów sos pomidorowy
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprz, mielony

Smażenie

  • 1500 gramów oleju

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. Do naczynia miksującego włożyć mleko, rozdrobnione drożdże i cukier, rozpuścić: Mieszanie"Mieszanie" 2 min./37°C/obr. 2
  2. Wymieszać wodę i mąkę, wymieszać: 1 min./ .
  3. Dodać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, sól 15 gramów i wymieszać: 2 min./ . Przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i uformuj kulki po około 40 g każda. Blachę do pieczenia posmarować mąką i ułożyć na niej kulki. Posyp mąką, przykryj czystą ściereczką i wstaw do piekarnika. Pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Nadzienie
  5. Ser pecorino włożyć do czystej, suchej miski miksującej, utrzeć: 5 s/obr. 10 . Przełożyć do małej miski i odstawić.
  6. Do naczynia dodac mozarelle
    3 s/prędkość. 5 . Połóż koszyk na głębokim talerzu, przenieś posiekaną mozzarellę i pozwól jej odsączyć.
  7. Bez mycia dzbanka dodać oliwę extra virgin, mięso mielone i sos pomidorowy, gotować: 10 min/100°C//obr. 1 bez miarki. Przełóż do miski.
    Umyć naczynie
  8. Ugotowane i zimne mięso mielone, starty ser pecorino, mieloą mozarelle, sól i pieprz włożyć do dzbanka, wymieszać: 30 s//obr. 3 . Przełożyć do miski i odstawić.
  9. Miksowanie"Miksowanie" Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj kulki ciasta za pomocą wałka na krążki o wysokości 0,5 cm. Umieść łyżkę nadzienia na środku każdego z nich, zamknij w kształcie półksiężyca i naciśnij krawędzie opuszkami palców, aby je zamknąć. Zrób kolejną fałdę do wewnątrz i ponownie mocno dociśnij, aby je zamknąć
  10. Miksowanie"Miksowanie" W międzyczasie na dużej patelni lub frytkownicy rozgrzej 1500 g różnego oleju z nasion do smażenia.
  11. Ostrożnie i za pomocą łyżki cedzakowej ułóż po 2 panzerotti na raz, smażąc po 2 minuty z każdej strony lub na złoty kolor. Odsącz panzerotti łyżką cedzakową i połóż je na papierze chłonnym, aby wysuszyć je z nadmiaru oleju.
  12. Podgrzewanie"Podgrzewanie" Podawaj letnie.

Porady

Jeśli najbardziej klasyczne Barese panzerotti to te nadziewane pomidorem i mozzarellą (z dodatkiem lub bez szynki) lub cebulą, ricottą forte, pomidorem i duszoną rzepą, ta mała skrzynia z ciasta chlebowego nadaje się do najbardziej pomysłowych wariantów. I to nie tylko w nadzieniu. Panzerotto można usmażyć lub upiec, a makaron można również przygotować z dwóch części mąki i jednej ugotowanych ziemniaków. Wreszcie doskonałe są również słodkie panzeotti, wypełnione suszonymi lub świeżymi owocami, dżemem, śmietaną lub czekoladą.
Do ciasta panzerotti zwykle używa się mąki do pizzy, która ma wyższą wytrzymałość niż ciasta i niższą niż duże produkty na zakwasie (np. rogaliki). Na rynku można znaleźć mąki wyjaśniające stopień wytrzymałości, oznaczony literą „W”. Do panzerotti użyj mąki o mocy 260 W, jeśli to możliwe.
Aby zamknąć panzerottini, możesz pomóc sobie widłami widelca. Podwójne zamknięcie służy do zapobiegania wypadaniu nadzienia podczas gotowania.
W piekarniku można gotować panzerotti. Następnie przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż na wierzchu panzerotti i posmaruj je oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i łyżką sosu pomidorowego. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut (250°C) lub do uzyskania pożądanego złotego koloru.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Panzerotti z mozzarela i miesem

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?