Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 21/06/15
zmieniono dnia: 26/06/15
Składniki
żelki
- 80 g cukru
- 1 opakowania żeltyny
- 100 g soku lub syrop, np malinowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
wszyskieskładniki wkładamy do TM i ustawiamy 5min/obr 3/100 st. C
przelewmy do foremek i studzimy w lodówce do uzyskania twardej konsystencji
Porady
aby żelki były twardsze należy dodać więcej żelatyny, ilość cukru również możemy dobierać według własnego gustu.
Foremki warto posmarować lekutko olejem, wtedy latwiej wyciągnąć żelki jak zastygną.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
no właśnie ciekawe ile gram tej żelatyny bo poakowania są różne...
Dałam 30g żelatyny, ale to zdecydowanie za dużo. Zrobiła się gęsta klucha. A czerwony syrop zmienił się w różowy mętny .
Lepszy niż galaretki i nawet nie potrzeba cukru.
Czy ktoś sprawdził ile tej żelatyny trzeba (w gramach)?
WLASNIE MAM ZAMIAR TO ZROBIC BO MAM SOK Z ZAMROZONYCH OWOCOW I ZROBIE PODWOJNA PORCJE,ale zastanawiam sie ile gram ma paczka zelatyny? hm...w kazdym kraju chyba inaczej...
Tak jak pisze autorka wg uznania, ja na codzień używam soku z malin, który nie zawiera cukru, niektóre pomarańcze są bardzo słodkie inne kwaskowate, każdy wg smaku.
ten cukier jest potrzebny? skoro sok i tak sam w sobie jest bardzo slodki
Are you sure to delete this comment ?