Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 55min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 26/05/20
zmieniono dnia: 26/05/20
Składniki
Kruszonka
- 30 gramów mąki pszennej
- 20 gramów cukru
- 25 gramów masła, pokrojonego na kawałki
Wieniec
- 2 jaja (w tym 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania chałki)
- 2 żółtka
- 100 gramów masła, pokrojnego na kawałki
- 50 gramów cukru
- 1 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 40 gramów świeżych drożdży, pokruszonych
- 150 gramów mleka
- 500 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczki soli
- 20 gramów żurawiny
- 20 gramów orzechów włoskich, łuskanych
- 3 łyżki dżemu/ marmolady/ kremu czekoladowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier, dodać masło, wymieszać 10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy włoskie i żurawinę, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić 1 jajko, dodać żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, podgrzewać 4 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę, sól i wcześniej rozdrobnione bakalie, wyrobić 3 min/. Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować dżem. Zwinąć jak roladę. Przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę z papierem. Roladę przekroić wzdłuż. Powstałe 2 części zapleść i połączyć tak aby powstał wieniec. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Kruszonka
Chałka
Porady
Dżem można zastąpić np. kremem czekoladowo-orzechowym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?