Składniki
Na nadzienie
- 1 pomarańcz
- rodzynki sułtańskie, wg uznania
- żółte rodzynki, wg uznania
- rum, wg uznania
- włoska prunia/śliwowica, wg uznania
- brązowy cukier, wg uznania
Na krem
- 250 g serka mascarpone, schłodzony
- 200 ml śmietanki 30%, schłodzona
Na Bezę
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 300 g cukru
- szczypta soli
- 6 białek, schłodzonych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
UWAGA - krem robimy na samym koncu, przed podaniem bezy.
Do czystego naczynia miksującego zakładam motylek i wlewam śmietankę.
Mieszam 20s/obr 3. aby śmietanka odrobine się ubiła.
Po tym czasie ustawiam 40s/obr 3 i dodaje stopniowo mascarpone. Masa ma byc gęsta.
Gotowym kremem smaruję bezy.
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Wyciągamy z piekarnika dwie blachy i nagrzewamy piekarnik do 150st. C. Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Do nczynia miksującego wsypujemy cukier i mielimy 3 s/obr 9.
Przesypujemy do innego naczynia.
Zakładamy motylek
Do naczynia miksujcego wlewamy białka i sól i ubijamy 6 min/obr 4.
Pod koniec ubijania można zatrzyma i zepchnąć na górnej części naczynia pianę aby lepiej się ubiła.
Po 6 minutach ubijamy kolejne 2min/obr 4 stopniowo i powoli dodając cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną i sok z cytryny.
Gotową masę wylewamy na przygotowany papier. Tworząc dwa placki o średnicy ok 24 cm. (Można wcześniej odrysować koło od talerza).
Pieczemy 15 min w temp.150st. C.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 st. C. i pieczemy 1godz 15 min.
Po tym czasie uchylamy drzwiczki i czekamy aż wystygnie.
UWAGA - przygotowujemy w trakcie pieczenia się bezy.
Rodzynki sułtańskie i żółte zalewamy rumem i prunia włoską ( śliwowicą).
Zcieramy skórkę z pomarańczy do rondelka. (Można nadzienie przygotować w TM ale ja w tym czasie gotowałam w nim zupe )
Miąższ pomarańczy bez białych skórek kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do rondelka.
Dwa plastry pomarańczy kroimi i dodajemy ze skórką.
Zasypujemy brązowym cukrem i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż zroni się gęstszy sos. W połowie gotoania dodajemy rodzynki z alkoholem.
Kiedy sos zgęstnieje, chłodzimy go.
Zimnysos nakładamy na beze posmarowną kremem a na nią kolejną bezę.
Krem
Bezy
Nadzienie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Coś czuję, że będę często robiła bezę - zawsze białka zostają po przygotowaniu likierku
Proporcje na bezę są idealne. Piekę tak od lat. Suszę tylko dłużej, bo praie 2 i pół godziny, za to w niższej temperaturze.
Dodalam do kolekcji. Wypróbuję.