Czas przygotowania
5h 20min
Czas całkowity
5h 35min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Tiramisu
- 300 g biszkoptow, Duc De Coeur
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 130 g cukru, Cukier kryształ drobny
- 300-400 g kawy z ekspresu, ja używam Nespresso
- 15 g kakao w proszku, ja używam Kakao E.Wedel ciemne z Ghany
- 500 g serka mascarpone, Lovilio
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- założyć motylek, jajka, żółtko i cukier ubić 6 min/obr.4. Zdjąć motylek, dodać stopniowo serek Mascarpone i miksować 2 min/obr 3.
W szklanym naczyniu ok. (23x16x8 cm). spód wyłożyć nasączonymi biszkoptami, następnie nałożyć na nie masę i kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, powtórzyć ta czynność jeszcze raz. Całość przykryć pozostałym serkiem mascarpone, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok 5 godzin. Posypać kakao bezpośrednio przed podaniem.
- założyć motylek, jajka, żółtko i cukier ubić 6 min/obr.4. Zdjąć motylek, dodać stopniowo serek Mascarpone i miksować 2 min/obr 3.
Porady
zamiast kawy można dodać likier(migdałowy, koniak, rum) lub brandy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Lamka: Też
a Amaretto????
Magdalena Sciezynska
Ja dodaję zawsze trochę cukru migdałowego wychodzi pysznie
Bardzo dobry ! Polecam! Proponuje dodać też troszeczke rumu