thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 12/01/22

Składniki

Tiramisu z podgrzewanym koglem-moglem

  • 250 g wrzącej wody
  • 2 łyżki kawy
  • 50 g likieru Amaretto
  • 250 g biszkoptów lady fingers
  • 100 g cukru
  • 5 jajek
  • 750 g serka mascarpone
  • 2 łyżki kakao

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Tiramisu z podgrzewanym koglem-moglem
  1. 1. W 250 g wrzącej wody zaparz 2 łyżki kawy.
    2. Do ostudzonego naparu dodaj 50 g amaretto.
    3. Do naczynia miksującego wbij 5 jajek.
    4. Dodaj następnie 100 g cukru.
    5. Załóż motylek.
    6. Masę jajeczną podgrzewaj 2,5 min./70 st./obr.2
    7. Podgrzane jajka z cukrem ubij na kogel-mogel 5min./obr.4
    8. Masę jajeczną pozostaw w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" aby ostygła. Nie wyjmuj motylka.
    9. W międzyczasie ułóż w tortownicy/ formie pierwszą warstwę nasączonych w kawie biszkoptów
    10. Do wystudzonej masy jajecznej dodaj cały ser mascarpone
    11. Połącz składniki: 2min./obr 3.5
    12. Na nasączoną warstwę biszkoptów nakładamy łyżką masę serowo-jajeczną tak, aby przykryć biszkopty.
    13. Układamy w ten sposób 3 warstwy.
    14. Na koniec posypujemy kakao.
    Smacznegotmrc_emoticons.))

    Tiramisu przechowujemy w lodówce.

Porady

Jajka należy dokładnie umyć i sparzyć.
W trakcie podgrzewania masy jajecznej w temp.70 w czasie 2,5 min.mamy pewność skutecznej sterylizacji. Taką masę można bezpiecznie jeść.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tiramisu z podgrzewanym koglem-moglem

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy