- TM 31
Składniki
biszkopty ladyfingers ok 400g
MUS
- 500 g owoców dowolnych, jakie masz: świeże, z syropu, mrożone po rozmrożeniu
- 50 g cukru pudru
KREM MASKARPONE
- 500 g serka mascarpone
- 500 g śmietanki 30%, świeżej, NIE UHT
- 50 g cukru pudru
- 2 torebki śmietan-fixu, opcjonalnie
- 2 torebki cukru waniliowego 16g, opcjonalnie
DO DEKORACJI
- 150 g owoców
- 15 g wiórków kokosowych, opcjonalnie
- 1 opakowania galaretki owocowej, opcjonalnie
- 350 g wrzącej wody (1,5 szkl), opcjonalnie
- 20 g cukru pudru, opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Na jedną warstwę w formie kwadratowej potrzeba 16 biszkoptów.
Bardzo proszę przygotować wszystkie składniki, a owoce do dekoracji umyć i pokroić wtedy robimy tiramisu migiem - Jeśli zdecydujesz, tak jak ja, że na wierzch na owoce wylewasz galaretkę, to zaczynamy od zrobienia galaretki, którą wsypujemy do 1,5 szklanki wrzącej wody. Rozpuszczoną galaretkę odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.
- MUS:
Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucić owoce i cukier, rozdrabniać około 10 sek obr 4
(w zależności od użytych owoców czas zmniejszyć lub zwiększyć).
Przeleć do miseczki. - KREM:
Śmietana i serek mascarpone muszą być bardzo dobrze schłodzone. Należy kupić co najmniej dzień wcześniej, przechować w lodówce i wyjąć tuż przed robieniem kremu.
Na noże założyć motylek.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki na krem, miksować 5 sek obr4 (przytrzymać miarkę dłonią), zdjąć pokrywę, kopystką zgarnąć z pokrywy śmietanę, zamknąć TM, miksować 10 sek obr 6 (też przytrzymując miarkę dłonią). GOTOWE.
Jeśli serek i śmietanka nie były b.dobrze schłodzone i nie ubiją się w tym czasie na sztywny krem, należy zmiksować jeszcze 5 sek obr 6 i krem będzie idealny. Nie trzeba przedłużać czasu miksowania. - TIRAMISU finisz:
Na dnie formy ułożyć biszkopty, każdy zanurzony na chwilkę w musie - z obydwu stron, na biszkopty wyłożyć część kremu, krem posypać wiórkami kokosowymi (opcjonalnie), ponownie ułożyć biszkopty obtoczone w musie i wyłożyć drugą częścią kremu. Krem posypać wiórkami, ułożyć owoce do dekoracji i zalać je tężejącą galaretką.
W wersji bez galaretki owoce posypać cukrem pudrem.
Wstawić do lodówki na ok. 6 godzin lub na całą noc, żeby biszkopty całkowicie zmiękły.
Smacznego.
Forma 24 cm kwadratowa lub inna np. 20x30cm, najlepiej z odpinanymi bokami, ale zwykła też może być.
Porady
1.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Żeby boki z papieru "nie ruszały się" na dno wyłożyć papier a na boki wyciąć z papieru paski (szerokie na wysokość formy) i zmoczyć zimną wodą z obu stron. Do zmoczonych pasków ciasto nie przykleja się.
2. Śmietan-fixu można użyć albo nie, jest neutralny, nie wpływa na smak kremu. Ja robię z trzech warstw biszkoptów, więc dodaję, bo wtedy krem jest sztywniejszy. Ewentualnie można użyć tylko 1 opakowanie.
Zazwyczaj zachowuje się proporcje: 250g mascarpone, 250g śmietanki, cukier puder wg uznania i 1 opak. śmietan-fixu.
Ewentualnie - jeśli chcemy uzyskać lżejszy krem - można dodać więcej śmietanki, czyli zamiast 500 g dodać 750 g (mieści się w TM31).
3. Ilość dodawanego cukru zależy od preferowanej słodkości musu i kremu oraz użytych owoców.
4. Ja użyłam za pierwszym razem na jednej części truskawek, a na drugiej arbuza, smakuje doskonale. Drugie ciasto jest z borówkami amerykańskimi i smakuje rewelacyjnie.
Uwaga: mus z borówek dosyć szybko zmienia się w galaretkę, więc nie należy zwlekać z obtoczeniem biszkoptów. Jeśli zrobi się galaretka trzeba ponownie zmiksować lub roztrzepać rózgą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze