- TM 5
Składniki
Beza
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 300 g cukru
- 6 białek
Śmietana
- 1 litr śmietany kremówki, mocno schłodzonej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
do dekoracji
- owoce
- bakalie
- cukrowe dekoracje
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Dekoracja to tak naprawdę tylko nasza fantazja i upodobania smakowe
Ważne by beza była całkiem zimna zanim zaczniemy dekorować ją ubitą śmietaną.
A na wierzch co dusza zapragnie: owoce, bakalie, polewy, cukrowe dekoracje ...
SMACZNEGO
Do kielicha z założonym motylkiem wlewamy litr śmietany kremówki mocno schłodzonej.
Ustawiamy obroty 4 na około 2 minuty. W czasie ubijania dodajemy opakowanie cukru waniliowego. Nie dodajemy większej ilości cukru, bo nasza beza będzie już wystarczająco słodka
Czas ubijania zależny jest od tego jaką mamy śmietanę, dlatego też należy to kontrolować i w razie konieczności przedłużyć czas ubijania.
Do kielicha z założonym motylkiem wlewamy 6 białek.
Ustawiamy czas 4 minuty - obroty 4
W trakcie ubijania dodajemy po łyżce cukru (łącznie 300g), a pod koniec łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu.
Piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.
Pianę nakładamy do rękawa cukierniczego lub łyżką wykładamy na przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy kształt wieńca.
Tak przygotowaną bezę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i tak suszymy nasz wieniec przez ok 1,5 godziny.
Upieczoną bezę pozostawiamy do wystudzenia w podchylonym piekarniku.
Dekoracja
Śmietana
Beza
Porady
Mój wieniec ma charakter typowo świąteczny więc i dekoracja w tym klimacie. Tak naprawdę możecie taki wieniec przygotować na najróżniejsze okazje i przyjęcia i udekorować jak tylko będziecie chcieli.
Z podanego przepisu można także przygotować tradycyjną bezę lub małe beziki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Cieszę się że smakowało
Pychotka, dziękuję za przepis
Wieniec wygląda cudnie i pewnie równie dobrze smakuje
super przepis i tak ładnie podany
Are you sure to delete this comment ?