thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Beza

  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 300 g cukru
  • 6 białek

Śmietana

  • 1 litr śmietany kremówki, mocno schłodzonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

do dekoracji

  • owoce
  • bakalie
  • cukrowe dekoracje

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Dekoracja
  1.  

     

    Dekoracja to tak naprawdę tylko nasza fantazja i upodobania smakowe tmrc_emoticons.)

    Ważne by beza była całkiem zimna zanim zaczniemy dekorować ją ubitą śmietaną.

    A na wierzch co dusza zapragnie: owoce, bakalie, polewy, cukrowe dekoracje ...

     

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

  2. Śmietana
  3.  

     

    Do kielicha z założonym motylkiem wlewamy litr śmietany kremówki mocno schłodzonej.

    Ustawiamy obroty 4 na około 2 minuty. W czasie ubijania dodajemy opakowanie cukru waniliowego. Nie dodajemy większej ilości cukru, bo nasza beza będzie już wystarczająco słodka tmrc_emoticons.)

    Czas ubijania zależny jest od tego jaką mamy śmietanę, dlatego też należy to kontrolować i w razie konieczności przedłużyć czas ubijania.

  4. Beza
  5.  

     

    Do kielicha z założonym motylkiem wlewamy 6 białek.

    Ustawiamy czas 4 minuty - obroty 4

    W trakcie ubijania dodajemy po łyżce cukru (łącznie 300g), a pod koniec łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu.

    Piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. 

    Pianę nakładamy do rękawa cukierniczego lub łyżką wykładamy na przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy kształt wieńca.

    Tak przygotowaną bezę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i tak suszymy nasz wieniec przez ok 1,5 godziny.

    Upieczoną bezę pozostawiamy do wystudzenia w podchylonym piekarniku.

Porady

Mój wieniec ma charakter typowo świąteczny więc i dekoracja w tym klimacie. Tak naprawdę możecie taki wieniec przygotować na najróżniejsze okazje i przyjęcia i udekorować jak tylko będziecie chcieli.

 

Z podanego przepisu można także przygotować tradycyjną bezę lub małe beziki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świąteczny wieniec bezowy

Wydrukuj:

Komentarze