thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
30 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 19/02/12
zmieniono dnia: 20/02/12

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 220 g mleka
  • 45 g świeżych drożdży
  • 90 g cukru
  • 510 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 1 jajko kurze
  • 1/2 płaskie łyżeczki do herbaty soli

Masa makowa

  • 250 g maku
  • 1 budyń waniliowy
  • 30 g kaszy manny
  • 2 TM mleka
  • 70 g masła, (roztopione)
  • 2 jajka
  • 100 g rodzynek
  • 100 g bakalii

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. W naczyniu miksującym umieścić mleko, drożdże i cukier - wymieszać 2 min 30 s/37/obr.1. Dodać mąkę, masło, jajko i sól - wyrabiać 2 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" . Ciasto przełożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do rośnięcia.


    W tym czasie zrobić masę: zmielić bakalie 10 sek/Turbo - wsypać do innego naczynia. W naczyniu miksującym zmielić mak 1 min/ obr.9. Dodać pozostałe składniki (prócz bakalii) i gotować 8 min / 90 / obr.4. Wsypać bakalie, wymieszć kopystką, przestudzić przed położeniem na ciasto.


    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolicy na duży prostokąt - przesmarować go masą, zwinąć jak roladę. Kroić krążki grubości ok. 1 cm i kłaść na blaszce. Piec 25 minut w 200 stopniach.


     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ślimaki drożdżowe z makiem

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 30, 2015 at 22:33
    5.0

    Witam! Zrobiłam ślimaczki i wg podpowiedzi Kasioliny dodałam cukier i miód - wyszły przepyszne. Jedno nadzienie zrobiłam rodzynki + skórka pomarańczowa, drugie rodzynki + orzechy włoskie. Masło dałam w kawałkach, nie roztopione i wszystko ok. POLECAM!!!!

     

  • grudnia 9, 2013 at 20:02
    5.0

    Przepis na czasie Big Smile dodałam do wypróbowania Cooking 7 Dziękuję za komentarze, ktore uwzględnię przy pieczeniu ślimaczków Party Pozdrawiam Love

  • września 4, 2013 at 21:08

    zrobiłam je na niedzielę dla taty wielbiciela ciast z makiem. Dodałam do maku 75 g miodu i 75 g brązowego cukru..oczywiście napakowałam rownież orzechów i rodzynek. Rewelacja! Nawet przeciwnicy maku zachwalali. Padła sugestia, że można je zrobić np. mniej słodkie i polukrować.

    Polecam!

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D

  • lutego 24, 2012 at 19:09

    Przepis bardzo fajny, jak dla mnie mało słodki mak (albo dodać cukier lub więcej bakalii). Ogólnie wszystkim smakowało.