Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
- TM 6
opublikowany: 11/01/21
zmieniono dnia: 11/01/21
Składniki
Sernik na kruchym cieście
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 8 żółtek
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki śmietany, 18% tłuszczu
Masa serowa:
- 1000 g sera, białego do pieczenia President
- 250 g cukru pudru
- 1 cukru waniliowego, łyżka
- 1 budyń śmietankowy, w proszku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 proszku do pieczenia, łyżeczka
- 1 śmietany, 18% tłuszczu, szklanka
- 1 szczypty soli
- 8 białek
Dodatkowo:
- Cukier puder
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukry, dodać masło pokrojone na kawałki, mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i żółtka, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciasto podzielić na połowę. Każdą część owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do zamrażarki. Do naczynia miksującego włożyć ser biały do pieczenia, dodać cukry, masło, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i śmietanę, zmiksować 1,5 minuty/obr. 6. Przełożyć do dużej miski. Umyć i powycierać naczynie miksujące. Założyć motylek. Wlać białka, dodać sól, ubijać 5 minut/obr. 3.5 lub do momentu, aż piana będzie sztywna. Dodać pianę do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Połowę ciasta rozwałkować na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wylać na nie masę serową, przykryć resztą ciasta. Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra-dół). Piec około 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, dopiero po 10-15 minutach go uchylić. Zostawić ciasto w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Porady
Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/[
*przepis ze strony http://ostra-na-slodko.pl/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?