thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 20min
Czas całkowity
3h 40min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 04/11/13
zmieniono dnia: 04/11/13

Składniki

ciasto

  • 30 gramów cukru
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 125 gramów masła / margaryny, pokrojonego na kawałki
  • 250 gramów mąki
  • 3 łyżki wiórek kokosowych, jeśli koś nie lubi - niekoniecznie
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia

masa sernikowa

  • 120 gramów cukru
  • 300 gramów mleka
  • 5 żółtek
  • 250 gramów upieczonej wcześniej dyni, dynię oczyszczamy z pestek i "wnętrzności", kroimy w duże kawałki i pieczemy ok 30 min w 200 'C. Następnie obieramy ze skóry i mielimy z TH na turbo
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 200 gramów maślanki, z masła, jeśli nie mamy zastąpmy mlekiem
  • 100 gramów oleju kujawskiego
  • garść lelntylek czekoladowych, ja użyłam M&M
  • 1000 gramów twarogu białego, może być gotowy ser do serników

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    pieczona dynia
  1. dynię należy przekroić

    wydrążyć z niej cały środek

    następnie pokroić na duże kawałki ok 5 cm x 2 cm

    piec w 200 'C ok 30 min

    następnie obrać dynię

    do naczynia miksującego wrzucić 250 gr dyni czas 1 min obr 10

    dokładnie zmieloną dynię odstawić do ostygnięcia

  2. ciasto

    do czystego naczynia wrzucamy cały cukier i mielimy na puder

    15 s / obr 8, wysypujemy do innego naczynia

    blachę 40cm x 24cm x 6cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą

    do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na ciasto zachowując kolejność. Wyrobić 1 min Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto" .

    Ciasto wyłożyć na blachę i posypać lentylkami.

  3. masa serowa

    do naczynia włożyć wszystkie składniki na masę w podanej kolejności

    zmiksować 3 min / obr 6

    Masę wylać na ciasto.

    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180'C

    Piec ok 50-60 min

  4. Piana Białkowa

    ubić pianę z 6 wykorzystanych jaj

    założyć motylek do naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli, ubiajć 4-5 min/ obr 3

    jeśli piana ma być słodka dodać ok 60 gr cukru w trakcie ubijania piany

  5. wyłożyć pianę na ciasto i piec ok 10-15 minut aż piana się zezłoci

Porady

Czas pieczenia sernika jest zależny od piekarnika.

Serniczek rozpływa się w ustach, jest wyjątkowo delikatny i pyszny.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik Dyniowy

Wydrukuj:

Komentarze