thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
8h 0min
Czas całkowity
9h 20min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Serniczek nowojorski ThermOLKI

  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g herbatników
  • 200 g masła
  • 1000 g twarogu
  • 250 g sera mascarpone
  • 330 g śmietany 30% tłuszczu
  • 150-200 g cukru
  • 4 jajka
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 30 g cukru pudru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Spód
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

    W naczyniu rozdrabniamy 100 g herbatników i 100 g płatków owsianych – 5 sekund, obroty na 8. Przekładamy do innego naczynia.
  2. Do naczynia dodajemy 200 g masła i roztapiamy go – 3 minuty, temperatura 90 stopni, obroty na 2.
  3. Całość wykładamy na wcześniej przygotowaną tortownicę wyłożoną papierem, ugniatamy i wkładamy do lodówki.
  4. Masa serowa
  5. Do naczynia dodajemy 1000 g twarogu(nie mielonego), 4 jajka, 60 g mąki ziemniaczanej, 100 g mascarpone, 150 g śmietany 30%, 150g-200g cukru, skórka z cytryny - miksujemy przy pomocy kopystki 1:30, obroty na 7.
  6. Mase serową przekladamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do piekarnika. Na spód pikarnika wkładamy naczynie żarodorne z wodą(opcjonalnie) i obniżamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy od godziny do 1godziny20minut(dostosowac pod swój piekarnik).
  7. Po upieczeniu studzimy sernik około 3-4 godziny.
  8. Polewa
  9. Po wystudzeniu sernika przygotoujemy polewe.
  10. Zakładamy motylek i do naczynia dodajemy 130 g zimnej śmietany i 60 g cukru pudru, ubijamy na obrotach 3 do czasu ubicia - najlepiej sprawdzać co 15-20 sekund czy śmietana się ubiła by nie przebić jej w masło.
  11. Po ubiciu śmietany dodajemy 150 g mascarpone i ubijamy jeszcze przez 10-20 sekund na obortach 4. Przekładamy na nasz sernik, sekorujemy koniecznie solonymi pistajami, malinami i skórką z cytryny. Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Serniczek nowojorski ThermOLKI

Wydrukuj:

Komentarze