thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
10 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Rolada biszkoptowa z galaretką i truskawkami

  • 4 jajka
  • 80 gramów cukier
  • 2 łyżki oleju
  • 45 gramów mąka pszenna
  • 35 gramów maka ziemniaczana
  • 250 gramów woda
  • 250 gramów truskawka, mrożona
  • 1 opakowania galaretka truskawkowa, w proszku, słodzona

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Biszkopt
  1. Blaszke 36cm na 25cm wyłóż papierem do pieczenia.
    Włącz piekarnik 180°C
    Do naczynia miksujacego włóż MOTYLEK
    Wbij całe jajka
    Dodaj cukier
    Ustaw 5min/37°C/obr.3.5
    Następnie drugie ubijanie 5 min/obr.3.5
    Dodaj olej ale nic nie mieszaj
    Do małej miski zważ mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj łyżeczką do połączenia
    Ustaw 15 sekund/obr. 3 i w tym czasie dodawaj mieszankę mąki
    Wyciągij misę z obudowy. Przemieszaj lekko kopystką i wylej masę na przygotowaną blachę i wyrównaj
    Wsadź do nagrzanego piekarnika. piecz do momentu aż ciasto lekko się zarumieni a palce przy dotyku nie będą się przyklejać do wierzchu ciasta. Nie patrzę nigdy na zegarek więc nie potrafię podać dokłądnego czasu wypieku. Jednak to tylko kilka minut. Wyciągnij z pieca i od razu wraz z papierem wyciągnij biszkopt z blaszki. Połóż na blacie. Biszkopt bez problemu powiien odchodzić od papieru. Przykryj czystą ściereczką. Biszkopt wychodzi bardzo delikatny i plastyczny więc nie ma potrzeby zawijania go w rulon.
  2. Galaretka
    Gdy biszkopt stygnie zagotuj wodę i przygotuj galaretkę
    ( pamiętaj tylko 250g wody) Mieszaj aż do dokładnego rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia.
    Mrożone truskawki pokrój na małe kawałki i dodaj do przestygniętej galaretki. Zacznie szybko tężeć
  3. Składanie rolady
    Odklej papier od biszkoptu. Papier obróć upieczoną stroną w stronę blatu ponownie połóż na niego biszkopt
    Wyłóż galaretkę na ciasto i rozsmaruj na całą powierzchnię.
    Zwiń roladę i przykryj papierem na którym leżał biszkopt. Wsadź roladę do lodówki na kilka godzin.
    SMACZNEGO

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Rolada biszkoptowa z galaretką i truskawkami

Wydrukuj:

Komentarze