Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
10
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 23/02/19
zmieniono dnia: 25/02/19
Składniki
Rolada biszkoptowa z galaretką i truskawkami
- 4 jajka
- 80 gramów cukier
- 2 łyżki oleju
- 45 gramów mąka pszenna
- 35 gramów maka ziemniaczana
- 250 gramów woda
- 250 gramów truskawka, mrożona
- 1 opakowania galaretka truskawkowa, w proszku, słodzona
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Blaszke 36cm na 25cm wyłóż papierem do pieczenia.
Włącz piekarnik 180°C
Do naczynia miksujacego włóż MOTYLEK
Wbij całe jajka
Dodaj cukier
Ustaw 5min/37°C/obr.3.5
Następnie drugie ubijanie 5 min/obr.3.5
Dodaj olej ale nic nie mieszaj
Do małej miski zważ mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj łyżeczką do połączenia
Ustaw 15 sekund/obr. 3 i w tym czasie dodawaj mieszankę mąki
Wyciągij misę z obudowy. Przemieszaj lekko kopystką i wylej masę na przygotowaną blachę i wyrównaj
Wsadź do nagrzanego piekarnika. piecz do momentu aż ciasto lekko się zarumieni a palce przy dotyku nie będą się przyklejać do wierzchu ciasta. Nie patrzę nigdy na zegarek więc nie potrafię podać dokłądnego czasu wypieku. Jednak to tylko kilka minut. Wyciągnij z pieca i od razu wraz z papierem wyciągnij biszkopt z blaszki. Połóż na blacie. Biszkopt bez problemu powiien odchodzić od papieru. Przykryj czystą ściereczką. Biszkopt wychodzi bardzo delikatny i plastyczny więc nie ma potrzeby zawijania go w rulon. - Galaretka
Gdy biszkopt stygnie zagotuj wodę i przygotuj galaretkę
( pamiętaj tylko 250g wody) Mieszaj aż do dokładnego rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia.
Mrożone truskawki pokrój na małe kawałki i dodaj do przestygniętej galaretki. Zacznie szybko tężeć - Składanie rolady
Odklej papier od biszkoptu. Papier obróć upieczoną stroną w stronę blatu ponownie połóż na niego biszkopt
Wyłóż galaretkę na ciasto i rozsmaruj na całą powierzchnię.
Zwiń roladę i przykryj papierem na którym leżał biszkopt. Wsadź roladę do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO
Biszkopt
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Wiosna
Lato
Jesień
Walentynki
Dzień Matki
Dzień Babci i Dziadka
Łatwe
Szybkie
Kreatywne
Niedrogie
Podwieczorek
Przekąska
Deser
Biszkopt
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Szwedzia: Bardzo się cieszę. Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam
Dziękuję za dobry przepis.Po dłuższej przerwie,zacznę znów piec biszkopty
Atia: Dziękuję bardzo za tak miłe słowa
SUPER! SUPER! SUPER!
Brawa przede wszystkim za doskonały biszkopt, który nie tylko rzeczywiście jest plastyczny ale jednocześnie mięciutki i puszysty. Wyrasta idealnie równy. Dla mnie to inspiracja do zrobienia dużego totru złozonego właśnie z dwóch takich biszkoptów z dowolną masą.
Tak czy inaczej przepis godny polecenia zarówno w oryginale jak i do własnej inspiracji kulinarnej.
Monika Lipińska :cieszę się ogromnie
agabar20:rolada przepyszna dziękuję za przepis 😊
Monika Lipińska:dziękuję. Juz poprawiłam błąd. Roladka super pani wyszła. Dziękuję
Rolada przepyszna tylko brak
wpisu jajek