
- TM 31
Składniki
lody rabarbarowe
- 200 g cukru
- 550 smietanki 30% lub 36%
- 1 cytryna (wyciśnięty sok)
- 1 laska wanilii
- 6 żółtek
- 240 g rabarbaru obranego i pokrojonego na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rabarbar włożyć do
"Blokada naczynia miksującego" zasypać połową cukru skropić sokim z cytryny gotowć 5 min temp varoma obr1.Zmiksować 50sek.obr .9 czas 50sek.Zółtka utrzeć w temp.70 stopni czas 5mim obr 4 z motylkiem.Dodać śmietankę,wanilię tylko ziarenka i nadal ucierać z motylkiem przez dalsze 5 min.obr.4 Do powstałej masy dodać zmiksowany rabarbar ,wymieszać 50sek obr 2.Schłodzoną masę przlewamy do pojemników i zamrażamy.Deser posypuję płatkami midałowymi i bita smietana z sosem truskawkowym.
lodów rabarbarowych
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Lody zrobiłam , wlożylam do zamrażarki w pojemniczku i zamarzły "na kamień" . Po wyjęciu z zamrażarki z trudem je wyjęłam, pokroiłam i jeszcze raz do naczynia rozdrobnić TM 10 sek obr. 8, potem jeszcze raz ubić 10sek obr.6 i dopiero wówczas można je było podawać. Nie wiem jakie macie doswiadczenia w tym temacie. Ja na przyszłość radzę ciepłe przelac do pojemniczków na kostki lodowe i wtedy łatwiej będzie je ponownie wyjać, a potem ponownie zmiksować w TM. Pani Małgosia nie czyta komentarzy do swojego przepisu, ale może kiedyś coś podpowie?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Lody zrobione - stygna Zobaczymy jutro jak smakuja
Jako, ze mamy już "jutro" (10 lipca) mogę stwierdzic, ze lody sa.
A ze dodałem troche za duzo syropu waniliowego (zapomniałem kupic wanilli) to sa lody waniliowo - rabarbarowe
Na odpowiedź Pani Małgosi się nie doczekałam. Pewnie była tu przypadkiem i może za rok zajrzy przypadkiem.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Pani Małgosiu, coś jest nie dokładnie. Czy te żółtka ucieramy z druga połowa cukru? Musi być temperatura aż 70 st.? Czy dalsze ucieranie ze smietanka i wanilia bez temperatury? Już mam przygotowane składniki i zaczęłam się zastanawiać. Proszę pilnie o wyjaśnienie.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
MIRA
To i ja dorzucę do swojego zbiorku. Moi domownicy lubia bardzo lody, a te sa swojskie i bez ulepszaczy chemicznych.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Zapraszam do Polski
wystarczy nie tylko na lody ale na wszystkie rabarbarowe smakołyki 
I ja jestem ciekawa.... z rabarbarem....
Do wypròbowania, jak tylko dotrze ten nieszczesny rabarbar do polskiego sklepu

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Malgosiu dodaje do wyprobowania. Napewno sa pyszne. Lodow rabarbarowych jeszcze nigdy nie jadlam
dziekuje i pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Hmmm pewnie ciekawy smak dodaję do wypróbowania na weekend ,pozdrawiam
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa