thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

lody rabarbarowe

  • 200 g cukru
  • 550 smietanki 30% lub 36%
  • 1 cytryna (wyciśnięty sok)
  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 240 g rabarbaru obranego i pokrojonego na kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    lodów rabarbarowych
  1. Rabarbar włożyć doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" zasypać  połową cukru skropić sokim  z cytryny gotowć 5 min temp varoma obr1.Zmiksować 50sek.obr .9 czas 50sek.Zółtka utrzeć w temp.70 stopni czas 5mim obr 4 z motylkiem.Dodać śmietankę,wanilię  tylko ziarenka i nadal  ucierać  z motylkiem przez dalsze 5 min.obr.4 Do powstałej masy dodać zmiksowany  rabarbar ,wymieszać 50sek  obr 2.Schłodzoną masę przlewamy do pojemników   i zamrażamy.Deser posypuję  płatkami  midałowymi i bita smietana z sosem truskawkowym.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

rabarbarowe lody

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 14, 2013 at 17:58

      Lody zrobiłam , wlożylam do zamrażarki w pojemniczku i zamarzły  "na kamień" . Po wyjęciu z zamrażarki z trudem je wyjęłam, pokroiłam i jeszcze raz do naczynia rozdrobnić  TM 10 sek obr.  8, potem jeszcze raz ubić 10sek obr.6 i  dopiero wówczas można je było podawać. Nie wiem jakie macie doswiadczenia w tym temacie. Ja na przyszłość radzę ciepłe przelac do pojemniczków na kostki lodowe i wtedy łatwiej będzie je ponownie wyjać, a potem ponownie zmiksować w TM. Pani Małgosia nie czyta komentarzy do swojego przepisu, ale może kiedyś coś podpowie? tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • lipca 10, 2013 at 12:38

    Lody zrobione - stygna Zobaczymy jutro jak smakuja  tmrc_emoticons.p

    Jako, ze mamy już "jutro" (10 lipca) mogę stwierdzic, ze lody sa.

    A ze dodałem troche za duzo syropu waniliowego (zapomniałem kupic wanilli) to sa lody waniliowo - rabarbarowe  tmrc_emoticons.;)

  • lipca 7, 2013 at 22:20

    Na odpowiedź Pani Małgosi się nie doczekałam. Pewnie była tu przypadkiem i może za rok zajrzy przypadkiem. tmrc_emoticons.J)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • czerwca 26, 2013 at 15:40

    Pani Małgosiu, coś jest nie dokładnie. Czy te żółtka ucieramy z druga połowa cukru? Musi być temperatura aż 70 st.? Czy dalsze ucieranie ze smietanka i wanilia bez temperatury? Już mam przygotowane składniki i zaczęłam się zastanawiać. Proszę pilnie o wyjaśnienie. Big Smile  

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • czerwca 26, 2013 at 14:22

    tmrc_emoticons.) Lody smakowały moim przyjaciołom. Były wyśmienite.

    MIRA

  • czerwca 25, 2013 at 20:35

    To i ja dorzucę do swojego zbiorku. Moi domownicy lubia bardzo lody, a te sa swojskie i bez ulepszaczy chemicznych. tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • czerwca 25, 2013 at 16:46

    Zapraszam do Polski tmrc_emoticons.) Big Smile wystarczy nie tylko na lody ale  na wszystkie rabarbarowe smakołyki Big Smile

  • czerwca 24, 2013 at 21:34

    I ja jestem ciekawa.... z rabarbarem.... Big Smile Big Smile  Do wypròbowania, jak tylko dotrze ten nieszczesny rabarbar do polskiego sklepu tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • czerwca 24, 2013 at 11:43

    Malgosiu dodaje do wyprobowania. Napewno sa pyszne. Lodow rabarbarowych jeszcze nigdy nie jadlam tmrc_emoticons.) dziekuje i pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • czerwca 24, 2013 at 11:26
    5.0

    Hmmm pewnie ciekawy smak dodaję do wypróbowania na weekend ,pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: