Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
- 500 g twarogu
- 230 g mąki pszennej (typ 550)
- 1 jajko
- 5 g soli (ok. 1 płaskiej łyżeczki)
- 40 g masła
- 30 g bułki tartej
- 50 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć: ser twarogowy, jajko, mąkę i 1 łyżeczkę soli, wymieszać 40s/obr.3. Przełożyć na talerz, przykryć i zostawić na 30 minut. W tym czasie do dużego garnka wlać wodę, zagotować.
Podzielić ciasto na części, na nie klejącej się powierzchni uformować wałki (Ø 2 cm). Pokroić na kawałki o grubości 1-2 cm. Do gotującej się wody wsypać 2 łyżeczki soli, gotować pierogi 7-8 minut. W międzyczasie przygotować dodatki.
Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 2 min/Varoma/obr. 1.
Dodać cukier i tartą bułkę, podsmażyć 4min/100°C/obr.2.
Pierogi odcedzić, wyłożyć na talerze i posypać zasmażką z tartej bułki. Danie podawać na gorąco.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
robię od lat,tylko z połowy porcji. (oczywiście jajka nie dzielę na pół). Nie czekam 30 minut.
Za dużo mąki, przez co wyszły twardawe i mało twarogowe. Następnym razem dam 170g mąki i tylko trochę do podsypania na blacie - tak radzono w innych przepisach.
Robiłam w wersji bezglutenowej. Wszystko tak samo ale inne mąki oczywiście. Dokładny przepis: 500 g twarogu + 75 g mąki ryżowej + 75 g mąki kukurydzianej + 75 g mąki ziemniaczanej + 1 jajko + 1 łyżeczka soli. Mieszałam 40 sek/obr. 3 czyli tak samo. Wychodzi idealne ciasto, którego już nie trzeba bardzo podsypywać mąką. Dosłownie odrobina. Kluski petarda. W smaku jak glutenowe, mięciutkie. Dziękuję za przepis
Fajny szybki obiad, bez brudzenia rąk bo ciasto z misy wrecz wyskakuje samo Syte cztery porcje wychodzą 🙃 Dałam mniej mąki niż w przepisie czytając wasze uwagi.
Jak dla mnie chyba za dużo mąki przez co słabo wyczuwalny był twaróg. Dam im druga szansę i następnym razem dam znacznie mniej mąki
Najlepsze!!! Cudowne!!! Bardzo dziękuje za ten przepis, nie ma lepszych leniwych od tych. Żadne ręcznie robione im nie dorównują.
Dodaję skórkę z cytryny i nasionka z laski wanilii do bułki i jest mega mniam
Świetny przepis! Szybki i prosty posiłek, ciasto jest mega smaczne i miękkie. Dodajemy do ulubionych 😀
Super przepis, kopytka mięciutkie i pyszne.👌
REWELACJA !!!!!!! dziewczyny pytały dla czego wychodzą twarde. IM dłużej je gotujecie tym bardziej miekkie. Czas podany przez twórcę przepisu bardzo trafny. Wyszly super
Pierogi przepyszne, ja zrobiłam na słodko z serkiem waniliowym.