thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 23/10/16
zmieniono dnia: 29/04/22

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 230 g mąki pszennej (typ 550)
  • 1 jajko
  • 5 g soli (ok. 1 płaskiej łyżeczki)
  • 40 g masła
  • 30 g bułki tartej
  • 50 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć: ser twarogowy, jajko, mąkę i 1 łyżeczkę soli, wymieszać 40s/obr.3. Przełożyć na talerz, przykryć i zostawić na 30 minut. W tym czasie do dużego garnka wlać wodę, zagotować.

    Podzielić ciasto na części, na nie klejącej się powierzchni uformować wałki (Ø 2 cm). Pokroić na kawałki o grubości 1-2 cm. Do gotującej się wody wsypać 2 łyżeczki soli, gotować pierogi 7-8 minut. W międzyczasie przygotować dodatki.

    Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 2 min/Varoma/obr. 1.

    Dodać cukier i tartą bułkę, podsmażyć 4min/100°C/obr.2.

    Pierogi odcedzić, wyłożyć na talerze i posypać zasmażką z tartej bułki. Danie podawać na gorąco.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierogi leniwe mięciutkie

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 10, 2024 at 15:11

    robię od lat,tylko z połowy porcji. (oczywiście jajka nie dzielę na pół). Nie czekam 30 minut.

  • października 29, 2023 at 12:14
    3.0

    Za dużo mąki, przez co wyszły twardawe i mało twarogowe. Następnym razem dam 170g mąki i tylko trochę do podsypania na blacie - tak radzono w innych przepisach.

  • maja 15, 2021 at 08:49
    5.0

    Robiłam w wersji bezglutenowej. Wszystko tak samo ale inne mąki oczywiście. Dokładny przepis: 500 g twarogu + 75 g mąki ryżowej + 75 g mąki kukurydzianej + 75 g mąki ziemniaczanej + 1 jajko + 1 łyżeczka soli. Mieszałam 40 sek/obr. 3 czyli tak samo. Wychodzi idealne ciasto, którego już nie trzeba bardzo podsypywać mąką. Dosłownie odrobina. Kluski petarda. W smaku jak glutenowe, mięciutkie. Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

  • grudnia 11, 2020 at 16:09

    Fajny szybki obiad, bez brudzenia rąk bo ciasto z misy wrecz wyskakuje samo tmrc_emoticons.) Syte cztery porcje wychodzą 🙃 Dałam mniej mąki niż w przepisie czytając wasze uwagi.

  • listopada 23, 2020 at 11:23

    Jak dla mnie chyba za dużo mąki przez co słabo wyczuwalny był twaróg. Dam im druga szansę i następnym razem dam znacznie mniej mąki

  • listopada 23, 2020 at 11:21

    Najlepsze!!! Cudowne!!! Bardzo dziękuje za ten przepis, nie ma lepszych leniwych od tych. Żadne ręcznie robione im nie dorównują.
    Dodaję skórkę z cytryny i nasionka z laski wanilii do bułki i jest mega mniam Love

  • marca 6, 2020 at 17:12
    5.0

    Świetny przepis! Szybki i prosty posiłek, ciasto jest mega smaczne i miękkie. Dodajemy do ulubionych 😀

  • stycznia 23, 2020 at 16:44

    Super przepis, kopytka mięciutkie i pyszne.👌

  • stycznia 22, 2020 at 15:42
    5.0

    REWELACJA !!!!!!! dziewczyny pytały dla czego wychodzą twarde. IM dłużej je gotujecie tym bardziej miekkie. Czas podany przez twórcę przepisu bardzo trafny. Wyszly super Love

  • stycznia 13, 2020 at 19:13

    Pierogi przepyszne, ja zrobiłam na słodko z serkiem waniliowym.Love