Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 26/09/21
zmieniono dnia: 26/09/21
Składniki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Składniki na czekoladowe biszkopty:
3/4 szklanki oleju,
1/2 szklanki wody,
1 szklanka cukru,
3 łyżki gorzkiego kakao,
5 jajek (żółtka i białka oddzielnie),
1/2 szklanki cukru DROBNEGO,
1 i 1/2 szklanki maki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej.
W misie umieścić olej, wodę, cukier oraz kakao. Rozpuścić całość (5 minut/obr. 1/50 st). Przelać do innego naczynia, poczekać aż wystygnie. W tym czasie umyć misę i dokładnie wytrzeć.
Kiedy masa ostygnie, do misy wkładamy 5 białek jaj, zakładamy motylek i ubijamy (3 minuty/obr. 4).
Na koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Kiedy skończy się ubijanie, dodajemy żółtka i znow ubijamy (1minuta/obr. 4).
Wlewamy ostudzoną masę i mieszamy (1 minuta/obr. 2).
Wyciągamy motylek, dodajemy przesianą mąkę, z soda i proszkiem do pieczenia, mieszamy (30sekund/obr. 5).
Masę przelewamy do blaszki, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Misę myjemy. Ciasto pieczemy 40 minut, w 180 stopniach, lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu wyjąc z formy i ostrym nożem przekroić na 2 blaty.
Składniki na krem:
125ml mleka,
2 szklanki mleka w proszku,
350g masła,
2/3 szklanki DROBNEGO cukru (koniecznie, bo zwykły będzie wyczuwalny),
16g cukru wanilinowego.
Masło i cukier rozpuścić w garnuszku (można w lidlomixie (5min/obr. 1/50 stopni). Zostawić do ostudzenia.
Do pojemnika włożyć masło i drobny cukier. Utrzeć (1,5 minuty/obr. 5). Powoli dodawać do niego ostudzone mleko, nadal ucierając (kolejne 1,5 minuty/obr. 5). Wsypać mleko w proszku i ucierać do uzyskania idealnej konsystencji (2 minuty/obr. 5).
Czekoladowe biszkopty przełożyć mleczna masa. Na górę można wylać czekoladowa polewę. Ciasto przechowywać w lodowce. Masa dość mocno się ściągnie, ale przynajmniej wszystko będzie się trzymało "w kupię". Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Przepis niedokładny, nie podano ani wymiarów blaszki ani gramatur. Kroki w przepisie też podane nieprecyzjnie, nie polecam przepisu. Szkoda czasu, takie przepisy tylko zaśmiecają stronę.
Nie bardzo rozumiem co z tym masłem. Najpierw rozpuszczamy z cukrem a potem ucieramy? Coś to nie trzyma sie kupy. A co z mlekiem jak je ostudzamy skoro żeśmy nie podgrzewali....?
Witam, robiąc krem uciera się to roztopione masło?
Patrycja_Z:uzywalam takiej 24x28 cm
Na jakie wymiary blaszki przewidziana jest powyższa ilość składników?
Are you sure to delete this comment ?