thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Mleczna kanapka - Kwestia smaku

  • 5 jajek
  • 1/2 cukier, szklanki
  • 4 łyżeczki oleju
  • 1/2 mąki pszennej, szklanki
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/3 kakao, szklanki, niesłodzone
  • 1/2 herbata lisciasta, szklanki, zaparzona do nasączenia biszkoptu

krem

  • 200 gramy masła
  • 1/2 mleko, szklanki
  • 1/2 cukru, szklanki
  • 2 mleko w proszku, szklanki

polewa

  • 200 gramy czekolada
  • 2 łyżeczki olej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Jajka ocieplić w temp. pokojowej lub np. w misce z ciepłą wodą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować blaszkę o wymiarach ok. 22 x 33 cm (lub 20 x 30 cm - ciasto będzie trochę wyższe). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Założyć motylek. Białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli 3 min/obr. 3 (3min/obr3-4).
  3. W trakcie ubijania dodajemy powoli cukier (1/2 szklanki) ubijamy jeszcze 2 min/obr. 3
  4. dodajemy żółtka/roztrzepane łyżką i ubijamy 1 min.
    1 min/obr. 3
  5. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, gorzkieg kakao, dodajemy olej i mieszamy 40s/obr1 40 s/obr. 1 .
  6. Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20 minut, 180 stopni.
    Wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż na 2 blaty.
  7. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Założyć motylek. Dodać masło i mleko ubijać 4 min/obr. 3.
  9. Dodać mleko w proszku, ubijać 2 min/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Przemieszać kopystką.
  10. Dolny biszkopt umieścić z powrotem w blaszce, skropić połową ostudzonej herbaty lub kawy, wyłożyć krem i przykryć drugim biszkoptem (jeśli jest zbyt delikatny można przenieść go na podkładce). Nasączyć resztą płynu.
  11. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić z olejem w kompieli wodnej, polać po cieście. Przechowywać w miarę chłodnym miejscu, ale nie musi być lodówka.

Porady

ciasto jest słodkie, jeśli ktoś nie lubi może dodać mniej cukru do kremu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Mleczna kanapka - Kwestia smaku

Wydrukuj:

Komentarze