thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
3min
Czas całkowity
3min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

MANGO LASSI PRAWDZIWE INDYJSKIE Z KARDAMONEM

  • 2 puszki mango, dojrzałe, PULPA MANGO bez cukru, 2x450 g
  • 400 gramów jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczki kurkuma, suszona, mielona
  • 1 płaskie łyżeczki do herbaty kardamon

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    MANGO LASSI Z KARDAMONEM BEZ CUKRU - INDYJSKI KOKTAIL DESER
  1. Cukier, kardamon (same ziarenka ze srodka kardamonu ucieramy, łuski wyrzucamy) mielimy 10 sek/ obr. 9 Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"
  2. Dodać mango, jogurt i kurkumę 40 sek/obr8. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"
  3. Podawać schłodzone - rozlać na porcje do szklanek, pucharków lub kieliszków wedle uznania.

Porady

JOGURT - ja daję Nadbużański 9%, może być inny gęsty typu greckiego. Mozna dodac wiecej, bedzie wtedy bardziej koktail do picia i więcej porcji.

BEZ CUKRU - Opcjonalnie można przygotować bez ksylitolu i BEZ CUKRU (mango jest słodkie).

KARDAMON - Warto kupić prawdziwy kardamon, ziarna, daje genialny smak. Jesli nie macie to użyć ok 3/4 (max 1 ) plaskiej lyzeczki kardamonu mielonego.

KURKUMA - na stoiskach typu "kuchnie świata" czy przez internet przyprawy prosto z Indii -można kupić prawdziwą kurkumę. Na opakowaniu np napis TURMERIC lub TURMERIC POWDER.

Ostatnio pojawił się korzeń kurkumy w Lidlu!

UWAGA! Prawdziwa KURKUMA bardzo brudzi ręce czy jasne blaty, więc ostrożnie, np nad zlewem nabierać, zeby sie nie rozsypała na blat czy ubranie. I od razu zetrzeć, jesli trochę rozsypiecie. Niby drobiazg - ale wolę uprzedzić. Za to jej smak, aromat i właściwości zdrowotne są nieocenione! A w koktailu mango lassi daje piękny kolor!

Dajcie znac jak Wam smakuje mango lassi tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?