![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ft0uisfb-7e650-496321-f60be-80y8zqfa/4272b144-01c4-4a2d-95f0-57c1de3701d8/main/omlet-srodziemnomorski-z-pesto-z-rukoli-i-slonecznika-kawa-kuloodporna.jpg)
Składniki
Omlet śródziemnomorski z pesto z rukoli i słonecznika, kawa kuloodporna
- 0,25 litra kawa, zaparzona
- 2 łyżeczki olej kokosowy
- 1 łyżki masło
- 2-3 szczypty cynamon, kardamon, imbir
- 1 łyżeczki erytrol, opcjonalnie
- 100 g RUKOLA
- 50 g słonecznik łuskany
- 3 ząbki czosnek
- 2 łyżki płatki drożdżowe, nieaktywne
- 1 łyżeczki Sòl morska
- 10 g papryczka chili, świeża
- 3 jajka
- 40 g mleczko kokosowe
- 1 szczypty pieprz, mielony
- 25 g szpinak
- 50 g pomidory koktajlowe
- 40 g ser feta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego przekładamy rukolę, słonecznik i czosnek. Rozdrabniamy 4 s/ obr. 7. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
Dodajemy oliwę z oliwek, płatki drożdżowe nieaktywne i sól. Mieszamy 40 s/ obr. wsteczne 2,5.
Przekładamy do szklanego słoiczka , zamykamy, przechowujemy w lodówce do 5 dni. nadmiar pesto można również zamrozić.
Do naczynia miksującego przekładamy obrany czosnek, chili w kawałkach (bez pestek). Rozdrabniamy 4 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
Dodajemy jaja, mleczko kokosowe, sól, pieprz do smaku. Mieszamy 5 s/ obr. wsteczne 9.
Na górnej przystawce Varomy wykładamy papier do pieczenia. Rozkładamy szpinak, pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, oliwki czarne pokrojone w plasterki i pokruszony ser feta.
Całość zalewamy masą jajeczną.
Naczynie miksujące myjemy, wlewamy 400 ml wody, zakładamy Varomę. Gotujemy 15 min/ Varoma/ obr. 1,5.
Omlet podajemy z pesto.
W międzyczasie zaparz 250 ml kawy (1 osoba).Do naczynia miksującego wlewamy zaparzoną gorącą kawę, dodajemy masło, olej kokosowy, erytrol (opcjonalnie) i doprawiamy przyprawami. Gotujemy 1 min/ 80°C/ obr. 6.
Na koniec miksujemy 5 s/ obr. 10. Dzięki temu powstanie jeszcze lepsza pianka.
Przelewamy do filiżanek.
Pesto
Omlet śródziemnomorski
Kawa kuloodporna
Porady
Pesto trzymamy w lodówce, przyda się jeszcze w kolejnych dniach diety.
Mleczko kokosowe w omlecie możemy zamienić na śmietankę 30%.
Jedna porcja kawy dostarczy: Kcal: 128 | B: 0,5 g (2%) | T: 13,3 g (93%) | W: 1,6 g (5%). W kolejnych dniach diety, jeżeli chcemy zwiększyć jeszcze tłuszcz w diecie, możemy dodać do jadłospisu taką kawę. W dniu dzisiejszym jest już wliczona w makroskładniki.
Jeżeli nie lubisz kawy, możesz zamienić ją na herbatę, wyjdzie również pyszna.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?