Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
10
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- 70 g orzechów laskowych, wyłuskanych
- 500 g mleka
- 200 g śmietany 30%
- 5 żółtek
- 80 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC, wyłuskane orzechy wysypać na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika, piec około 8-10 min, aż skórki popękają. Wyjąć orzechy do ściereczki, potrzeć energicznie, aby pozbyć się skórek.
- Do naczynia miksującego wsypać obrane orzechy, rozdrobnić 8 s/obr. 10.
- Dodać pozostałe składniki, gotować 10 min/90ºC/obr. 2, przytrzymać ręką miarkę MT, zmiksować, zwiększając obroty 30s/obr. 5-10.
- Przelać do dużej formy (20x20 cm), odstawić do ostygnięcia, wstawić na około 12 godzin do zamrażarki.
- Zamrożone lody wyjąć na kilka minut z zamrażarki, pokroić na kawałki wielkości 4x4 cm, połowę umieścić w naczyniu miksującym, rozdrobnić przy pomocy kopystki 15 s/obr. 9, następnie ubić 30 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, powtórzyć czynność z drugą połową lodów.
- Uformować kulki, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC, wyłuskane orzechy wysypać na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika, piec około 8-10 min, aż skórki popękają. Wyjąć orzechy do ściereczki, potrzeć energicznie, aby pozbyć się skórek.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Kubek do lodów to ulubiona rankdle przekąska nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Ponieważ ma wiele różnych różnych smaków
Lody pyszne, dziękuje za przepis!
Polecam
Jak dla mnie, jak zrobiłam je pierwszy raz, wyszły boskie, dziś znowu będę je robić, bo są pycha, jestem zachwycona
lody według mnie są smaczne chociaż faktycznie wskazana jest większa ilość cukru. miałam podobne problemy z konsystencją - po ubijaniu przez 30 sekund otrzymałam lody częściowo w formie stałej, częściowo w formie płynnej. na pewno bardzo trudno jest uformować z tego gałki/kulki..
Niestety z lodów wyszła papka...trudno się dziwić kiedy pierwsze rozdrabnia je się przez 15 sekund a potem ubija przez 30.. nie są wcale słodkie naprawdę bo 80 gr cukru to za mało nawet na lody bardzo dietetyczne.. wyrzuciłam je do kosza, marnując tylko składniki, to przepis z ksiązki TM i odradzam go szczerze, do tych na zdjęciu baaaaardzo im daleko.
Are you sure to delete this comment ?