Składniki
Ciasto
- 100 g margaryny, zimnej pokrojonej na kawałki
- 200 g mąki
- 2 żółtka
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 60 g cukru
Masa
- 300 g jagody
- 3 białka
- 100 g cukru, najlepiej pudru
- 1 szczypty soli drobnej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia wkładamy wszystkie składniki na casto w podanej kolejności. Mieszamy 1min/obr.5 pomagając sobie kopystką.
2. Wykładamy na formę do tarty (u mnie średnicy ok 21cm), rozgniatamy palcami na równy placek z zawiniętymi brzegami i nakuwamy widelcem.
3. Pieczemy 12 min w 180 st C.
4. Myjemy i dokładnie osuszamy Naczynie Thermomixa. Zakładamy motylek, wlewamy białka ze szczyptą soli i ubijamy 4min/obr.3. Po 2 min ubijania zaczynamy powoli dodawać cukier.
5. Wyciągamy ciasto w piekarnika wrzucamy na nie jagody i nakładmy ubite białka.
6. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 20-30 min a temperaturę obniżamy do 100 - max 150 st C.
Ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Upiekłam godzinę temu, a został tylko kawałek. To znaczy, że dzieciakom chyba smakuje.
Pyszne i szybko się robi. Mąż był zachwycony
Upieczone... zniknęło błyskawicznie więc chyba nie musze dodawać, że było pyszniaste ;o)
;o)
Na pewno smaczne.... zaczne szukac jagòd gdzies po sklepach, bo moje ze sloiczkòw, juz sie skonczyly.... albo jak pojedziemy w gòry, moze nazbieram...??? Jak nie, to mrozone Robilam kiedys juz cos podobnego, ale z ciastem francuskim... teraz spròbuje z kruchym
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni