- TM 31
Składniki
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko - osobno żółtko i białko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5 g drożdży świeżych
- 110 g mleka tłustego 3,2%
- 90 g wody gazowanej
- 45 g roztopionego masła (ostudzonego)
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Następnie dodajemy wodę, ekstrakt z wanilii, żółtko, mąkę, sól i masło. Dokładnie mieszamy czas 2 min/obr.3.
Ciasto przelewamy do miski przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 15 minut aby ciasto zaczęło pracować (mają pojawić się drobne pęcherzyki).
Po tym czasie ubijamy pianę (jest to jedno białko więc ja ubiłam ręcznie) i delikatnie mieszamy ją z masą. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut (na cieście mają być pęcherzyki powietrza)
Gofry pieczemy w gofrownicy na rumiano. Gofry z wierzchu są bardzo chrupiące a w środku delikatnie puszyste. Polecam.
Gofry brukselskie
Porady
Gofry pieczemy w gofrownicy na rumiano. Gofry z wierzchu są bardzo chrupiące a w środku delikatnie puszyste. Polecam.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne, robiłam je dla dzieci ale jak się okazało dorosłym tez bardzo smakowały.
Całkiem smaczne aczkolwiek dla mnie za tłuste ;p W przepisie dodałabym trochę mąki, żeby lepiej wyrosły
pycha. mąż się zajadał aż mu się uszy trzęsły mi też smakowały. musiałam podwoić porcję bo ta w przepisie na nas by nie starczyła.
Jak dla mnie SUPER
SetEmi
Testowałam i szału nie ma, bynajmniej nie dla mnie wolę zwykłe tradycyjne. Polecam wypróbować osobą które uwielbiają gofry, bo warto skosztować czegoś innego Jednak dla mnie ani chrupiące ani delikatnie puszyste w środku ( a tego oczekiwałam) mam gofrownice 1200 więc raczej to nie jej wina. W smaku troszkę przypomnały mi ... pączki może to przez te drożdze
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Pycha.
Are you sure to delete this comment ?