- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
Składniki
FRANCUSKI MUS CZEKOLADOWY
- 4 porcje jajka
- 3 porcje białka
- sól
- 50 g cukier, drobny
- 300 g gorzka czekolada, co najmniej 52%, najlepiej 70%
- 150 g śmietana, 36% tłuszczu, kremówka (nie gęsta)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozbij jajka i do jednej miseczki wrzuć żółtka i odstaw na bok, a wszystkie białka (czyli w sumie będziesz mieć 7 białek) przełóż do miski robota, załóż motylek – nastaw robota na 7 minut/obroty wstecz/prędkość 4
⚠ przy 5 minucie zdejmij miarkę i dorzucaj powoli cukier
👉🏻 - Wyjmij białka z robota i przełóż do miski;
miskę robota DOKŁADNIE UMYJ I OSUSZ (czekolada nie znosi nawet małej kropli wody💦!)
👉🏻 - (JUŻ BEZ MOTYLKA)
Do miski robota wrzuć pokruszoną czekoladę i zalej ją śmietaną kremówką; nastaw robota na 4 minuty/60°C/prędkość 2
Upewnij się tylko, czy na ściankach robota nie zostały duże kawałki czekolady! Wszystko musi się dokładnie rozpuścić
👉🏻 - Dodaj 4 żółtka i nastaw 20 sekund/prędkość 4
👉🏻 - 1/4 ubitych białek dorzuć do mieszanki czekoladowej i nastaw na 30 sekund/obroty wstecz/prędkość 2
👉🏻 - Z thermomiksa przelej teraz do miski z pozostałymi białkami całość masy czekoladowej i szpatułką silikonową delikatnie zamieszaj, aż do połączenia się składników
👉🏻 - Przelej mus czekoladowy do małych koklików, albo miseczek, czy słoiczków
👉🏻 - Odstaw na CONAJMNIEJ 12 godzin do lodówki
Porady
PRZECHOWYWANIE MUSU CZEKOLADOWEGO ❄
Ponieważ w musie zawarte są surowe żółtka , to przechowuj go maksymalnie do 48 godzin w lodówce! A ponieważ musisz odczekać 12 h, żeby odpowiednio stężał, to … niewiele Ci zostanie czasu na jego zjedzenie Ale to raczej nie jest problem
CO ZROBIĆ Z BIAŁEK
Mus czekoladowy jest super pomysłem na wykorzystanie pozostałych białek. Użyjesz do niego 4 całych jaj oraz 3 białka dodatkowe.
Zajrzyj tutaj aby poczytać o tym co zrobić z białek.
A tymczasem poczytaj sobie wpis o tym, co zrobić z żółtek
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?