thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

Dodatkowo:

  • olej do smażenia placków
  • cukier puder do oprószenia

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży lub 15 g drożdży instant
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 350 g letniego mleka
  • 250 g puree z dyni
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub wódki
  • 4 duze jablka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plasterki.

    Mąkę przesiać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć świeże drożdże (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką), zasypać je cukrem, zalać 130 g letniego mleka. Przykryć pokrywką, odstawić na 15 minut.

    Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, puree z dyni, ekstrakt z wanilii i wymieszać 2 min./Ciasto"Ciasto" .

    Dodać plasterki jabłek i wymieszać Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" Ciasto"Ciasto" /30 sek. Cisato przełożyć do miski i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

    Przygotować kubek z olejem. Nabierać pełną łyżkę ciasta, za każdym maczając łyżkę uprzednio w oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika (olej nie może być rozgrzany zbyt mocno - lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

DYNIOWE racuchy z jabłkami

Wydrukuj:

Komentarze